23.11.2015
af
Eva Bøgelund
Arbejder du gratis over? Og tænker du tit over, om du slår til på jobbet? Læs hvad en forsker mener, du kan gøre for at komme ud af det.
Mange videnarbejdere spekulerer dagligt på, om de slår til på jobbet, og hvordan de kan blive anerkendt af deres chef.
Hører du til dem, er du i fare for at være en af de mange, som lægger for mange timer på jobbet.
Men det er ikke din skyld, for det handler i høj grad om moderne ledelseskultur, fastslår adjunkt Susanne Ekman, som har en ph.d. fra CBS om paradokserne i videnarbejde.
”I mange organisationer er der gået inflation i visioner, grænseløshed og muligheder på bekostning af realisme, afvejning og forventningsafstemning. Der er opstået en overbudskultur,” siger hun.
Overbudskulturen eller fantasmeland, som hun også kalder det, fører til en slags moderne anerkendelsessyge.
Vi vil alle gerne anerkendes. Men fordi der ikke sættes grænser for, hvad vi tror, hinanden og organisationen kan, er der heller ikke lagt loft over, hvor højt vi vil springe for at få anerkendelse.
”Vi umyndiggør os selv i anerkendelsens navn,” forklarer hun.
”I overbudskulturen træffer cheferne ikke de svære valg om, hvornår nok er nok, og hvad der er nok til en god indsats. For organisationskulturen er, at vi kan og vil det hele.”
”Men vi vil heller ikke selv som medarbejdere og individer afskrive os muligheden for at ville det hele. Det er derfor, jeg bruger begrebet selvumyndiggørelse.”
Selvumyndiggørelsen fører til, at vi arbejder for meget.
”Idealet er, at du ikke er på en arbejdsplads for at udføre rutiner eller et godt håndværk. Det virker nærmest truende på os. Du er der for at kvalificere dig personligt, få eksistentiel spejling og gøre dig attraktiv ved at være i stand til at tænke nyt, skille dig ud og være i ekstrem udvikling.”
De, som får opmærksomheden i overbuds- eller boblekulturen, er dem, der forstår at fremstå som synlige, originale og passionerede.
Så det løber vi efter, uanset hvad det koster på det personlige plan i form af usikkerhed, om vi slår til, eller for mange timer på jobbet.
Samtidig bliver vi ramt af et krydspres mellem de to modsatrettede tendenser i overbudskulturen, mener Susanne Ekman.
”På den ene side en ekstrem fleksibilisering, hvor det hele er meget flydende og fluffy. Og så på den anden side flere og flere effektmålinger og dokumentationskrav,” forklarer hun.
”Når man bliver fanget i dette krydsfelt, er det svært at bevare følelsen af robust faglighed, og det giver i stedet en stor følelse af usikkerhed og skrøbelighed.”
Men hvad gør du for at slippe ud af selvumyndiggørelsens fælde?
For det er svært at ændre din organisation eller den moderne ledelses principper.
Susanne Ekman peger på disse reflektioner, som du selv kan gøre dig:
Det er svært at ændre din chefs adfærd eller kultur.
Men du kan prøve at gå efter at blive ansat under en chef som:
Hvis det overhovedet er muligt, så forsøg at være sammen om at skabe en fælles fordring om realisme, understreger Susanne Ekman.
Når I er sammen om det, strander det ikke på, at ingen vil løbe risikoen ved at være grænsedrager.
Ledige stillinger
DJØF ARRANGEMENTER OG KURSER