Jorden rundt

4.11.2015

af

Investorer dropper BRIK-lande

Efter årtusindskiftet var emerging markets og særligt de såkaldte BRIK-lande – Brasilien, Rusland, Indien og Kina – hot stuff blandt aktiehandlere og investorer. Og da den vestlige verden blev ramt af finanskrisen i 2008, satte mange investorer deres lid til, at emerging markets kunne holde skansen og levere pæne afkast. Siden 2010 er luften dog gået af ballonen, og aktiemarkederne daler for femte år i træk, skriver The Economist.

Brasilien og Rusland oplever ligefrem recession, og mange investorer er spændte på, hvordan Kina tackler de skuffende vækstrater, efter at økonomien er buldret frem i årevis.

Den faldende vækst har samtidig medført, at landenes virksomheder sætter sig i større og større gæld. En spørgeskemaundersøgelse blandt fund managers foretaget af Merrill Lynch viser, at den største risiko for verdensøkonomien ifølge investorer er en kinesisk recession og gældskrise i emerging markets. 

Kina har verdensrekord i milliardærer

For første gang nogensinde har Kina flere ­milliardærer end USA.

Alene siden 2014 er antallet af dollar-milliardærer i det kommunistiske regime steget fra 354 til 596. Dermed overhaler landet USA, som kun kan prale af 537 milliardærer, skriver Newsweek.

Den rigeste kineser hedder Wang Jianlin. Han har en formue på over 34 milliarder dollars, som han har tjent på ejendomshandler. Nummer to på listen med knap 23 milliarder dollars er ejeren af ­Alibaba Group, Jack Ma – en international sværvægter ­inden for e-handel.

Et hurtigt kig på listen over Kinas rigeste viser, at ejendomshandel er en særdeles lukrativ ­branche i det kommunistiske land. Fem af de ti rigeste har skabt deres formue på handel med ejendomme og land.

Syv ud af ti lever for under 65 kroner om dagen

Størstedelen af verdens befolkning må klare sig for under 10 dollars om dagen. Det viser en ny rapport fra PewResearch, der har analyseret de senest tilgængelige data fra 2011.

Til sammenligning lå den amerikanske fattigdomsgrænse samme år på omkring 16 dollars om dagen.

3,4 milliarder mennesker lever for 2-10 dollars om dagen, mens én milliard lever i absolut fattigdom og må klare sig for under to dollars dagligt.

Det går dog den rigtige vej. 669 millioner mennesker har siden 2001 forladt den værste fattigdom. I dag lever kun 15 procent af verdens befolkning for mindre end to dollars om dagen mod 29 procent i 2001.

Hovedparten af fattige lever i Asien og Afrika. Ifølge PewResearch lever 78 procent af kineserne for mindre end 10 dollars om dagen, mens det gælder 97 procent af inderne og 98 procent af nigerianerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet