Korruption truer verdens sikkerhed

07-10-2015
3 min.

Vestlige lande må ændre syn på korruption. Korruption kaster i stigende grad mennesker i armene på ekstremister og udgør derfor en global sikkerhedstrussel, mener den amerikanske korruptionsekspert Sarah Chayes.

Depraverede typer, der laver lyssky handler i kælderrum. Eller vennetjenester, der pakkes ned i bulnede kuverter. Sådan tænker mange om korruption.

Men det er sjældent et retvisende billede, påpeger den amerikanske journalist og forfatter, Sarah Chayes i bogen ’Thieves of State: Why Corruption Threatens Global Security’.

Til djøfbladet nævner hun, hvordan korruption i lande som Afghanistan, Nigeria eller Irak opleves som noget direkte og synligt:

”En politibetjent stopper dig på gaden og afkræver betaling. Dit barn kan ikke bestå sin eksamen, før du betaler læreren penge, og du bliver nødt til at betale doktoren for at behandle din syge moder. Det er en meget direkte erfaring – og det gøres ikke på en høflig måde! Lægen spørger ikke, om man vil være sød at give lidt ekstra, fordi han har en lav løn. Nej, korruption er en hånlig, direkte interaktion,” siger Sarah Chayes, der er tilknyttet Washington-tænketanken Carnegie Endowment for International Peace.

For hende selv kom denne erkendelse først gradvist, efter hun som radiojournalist i 2001 flyttede til Afghanistan for at dække landet efter Taliban-styrets fald. Hun endte med at tilbringe ti år i landet, hvor hun droppede journalistikken for først at oprette en lokal ngo, herefter opbygge en sæbefabrik, og endelig blive særlig rådgiver for den amerikanske forsvarschef Mike Mullen og formulere udviklingsstrategier for en række lande, heriblandt Afghanistan.

Korruption leder til ekstremisme

Sarah Chayes startede med at være optimistisk på vegne af Afghanistans fremtid, men endte desillusioneret. Fastholdt af sin nedslående viden om landets graverende korruption. I bogens første kapitel beskriver hun en afghansk ven, hvis bror på en køretur afkræves betaling otte gange fra forskellige betjente. Den sidste nægter han at give penge. Som svar bøjer betjenten sig ned og slår ham med knytnæve i ansigtet.

”Når ens menneskelige værdighed påvirkes på denne måde, så skubber det folk ud i ekstremisme, når det er en mulig-hed. Det var småbeløb, som min vens bror blev bedt om at give, højst en euro. Men efter han bliver slået i ansigtet, og Taliban lever lige ved siden af, så bliver det hurtigt et meget mere seriøst problem end, hvad en euro repræsenterer,” siger hun og fortsætter:

”Glem ikke, at det aldrig kun handler om et par mønter, men om attituden; om undermineringen af enhver tillid til regeringsførelsen. Det er ikke en tyv, der tager nogle mønter, det er den person, der skulle værne om loven, der selv overskrider den.”I sin bog beskriver Sarah Chayes, hvordan vi bliver nødt til at se korruption som et globalt sikkerhedsproblem. At korrup-tion ikke blot er en konsekvens af fejlslagne stater, men kan ses som selve roden til ustabilitet – eksempelvis når ekstremistiske bevægelser som Boko Haram i Nigeria, Taliban i Afghanistan og al-Qaeda i Egypten opnår støtte på grund af myndighedernes moralske kollaps.

”Når den afghanske bror drikker the med folk, der er tæt på Taliban, så tilbydes han et argument om, at hvis blot regeringen var styret af Guds lov, så ville den korrupte betjent ikke kunne opføre sig sådan. Argumentet er, at offentlig integritet kun kommer ved rigidt reguleret privat moral, og dette argument vinder frem overalt, hvor korruption finder sted.”

Sarah Chayes retter også blikket mod de vestlige stater, som hun anklager for at parkere kampen imod korruption i skyggen af den militære indsats.

”Når lande som USA og Danmark intervenerer militært, lyder det altid, at man ikke blot kan lave en militær løsning. Men sjældent står det klart, hvad det dækker over. Løsningen bør dog ikke være – som det alt ofte ender med – at udstede en blankocheck til en korrupt regering,” siger hun.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.