Vi er blevet sundere og har fået større fællesskab

14-01-2015
2 min.

Sundhed på arbejdspladsen: Lars Kjær Johansen, projektleder, Teknik & Miljø, Viborg Kommune.

”Vi ser et godt arbejdsmiljø og personlig trivsel som vigtige ­forudsætninger for at fastholde arbejdsglæde og et godt helbred hele arbejdslivet. Derfor har vi bl.a. fokus på træning på arbejdspladsen for at modvirke nedslidning hos medarbejderne og på at fremme en ­aktiv livsstil og kollegialt fællesskab.”

Derfor gik vi i gang

”Teknik & Miljø fik i 2012 3,7 mio. ­kroner i støtte fra ­Forebyggelsesfonden til et 3-årigt projekt, der skal ­fremme et bedre arbejdsmiljø og fastholde ­vores lave sygefravær. Projektet hedder ’Langtidsfrisk’ og dækker alle Teknik & Miljøs 450 medarbejdere. Det har en ’trivselskonto’ på 500 kr. årligt pr. medarbejder, som bruges på aktiviteter, der omhandler kost, rygning, alkohol og motion. Projektet løber frem til marts 2015.

Vi gik ind i sundhedsprojektet for at bevare vores lave sygefravær, gode ­arbejdsmiljø og den generelle arbejdsglæde. Derudover blev medarbejderne i en behovsundersøgelse spurgt, om de havde interesse i at arbejde med sundhed og trivsel, og det sagde de heldigvis ja tak til.”

Hvad har vi gjort

”Medarbejderne har til daglig mulig­­hed for at deltage i fx morgen-gym­nastik, morgensvømning og morgen­spinning samt powerwalking og mindfulness i frokostpausen. Trænger stemmebånd og mavemuskler også til at blive rørt, kan de blive det til korsang.

Vi tilbyder også trappetræning. Det går ud på, at medarbejderne får pulsen op sammen i forbindelse med ­pauser i løbet af dagen. Vi har også ­indlagte konkurrencer, hvor pigerne fx dyster mod drengene. Det initiativ har givet 
os en nominering til Initiativprisen i konkurrencen Danmarks Sundeste Virksomhed 2014.”

Medarbejdernes deltagelse

”Blot møde op med deres gode humør til træningen. De skal investere tiden, fx om morgenen før arbejdstid eller deres frokostpause. Derudover er deltagelse i holdtræning og de øvrige tiltag gratis for den enkelte.” 

Hvad får arbejdspladsen ud af det

”Vi kan vise rigtig gode resultater af projektet. Det ser vi i medarbejdernes egen vurdering af deres helbredstilstand og i de to sundhedstjek, de har haft mulighed for at deltage i. Fx har 13 procent fået sænket blodtrykket fra højt til normalt, den gennemsnitlige krops­alder er faldet med tre år, og det gennemsnitlige kondital er steget med fem procentpoint. Derudover kan vi mærke et højere energiniveau og bedre fællesskab i afdelinger.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.