Smil, grin og rekordlavt sygefravær

14-01-2015
2 min.

Sundhed på arbejdspladsen: Mads Neuhard, afdelingsleder, Stadsarkivet, Københavns Kommune.

”At være sund handler om at have det godt. Ligesom klogere folk end os tror vi på, at sundhed hænger sammen med alt det, der foregår inde i hovedet og ude i resten af kroppen. Sundhedsfremme handler for os om at styrke det fysiske såvel som det psykiske arbejdsmiljø.

Det vigtigste er at have det sjovt! Man kan selvfølgelig ikke smile sig fra en dårlig kontorstol, træk eller andre ubehageligheder. Men dem kan man til gengæld gøre noget andet ved. Glæde er nok den mest sundhedsfremmende tilstand. Derfor husker vi at grine med – og nogle gange af – hinanden. Vi bekymrer os for hinanden og hjælper med at se lyset, når det engang imellem bliver tåget.”

Derfor gik vi i gang

”Ved at gøre tingene sammen får vi dem gjort og skaber moment. Det er meget sværere at undslå sig en løbetur over for fem kolleger end over for sig selv alene. Og selvom der ofte er travlt, er det muligt at indarbejde gode, sundhedsfremmende vaner i fællesskab.”

Hvad har vi gjort

”Til hverdag forsøger vi at huske at ­besøge frugtkurven så tit som muligt, og vi har en saftpresser, som bliver brugt til alt muligt, bl.a. stærkmandssaft af chili og ingefær. Et par gange om ugen løber vi en tur på Amager Fælled - gerne midt på dagen.

Vi tror også på, at sundhed og vel­være har en hel del at gøre med at trives i de relationer, vi befinder os i på jobbet. Vi dyrker samværet med respekt for privatlivets sfære. Det gør vi fx ved at være gode til at lave sociale arrangementer uden for arbejdstiden. Vi har besøgt hinanden i privaten, skudt efter lerduer, sejlet om kap i speedbåde, fældet træer, drukket slivovitz, fløjet flyve­maskiner, været i saunagus og i havet midt om vinteren.”

Medarbejdernes deltagelse

”Vi hjælper hinanden og passer godt 
på vores indbyrdes relationer. Vi er ­ikke puritanere. Der bliver fortsat røget cigaretter, og vi kører også i elevatorer, når muligheden byder sig. Men vi har i fællesskab fået etableret en stærk ­værdi omkring det at have det godt. Og når man først kommer dertil, bliver det 
hele selvforstærkende.”

Hvad får arbejdspladsen ud af det

”Stadsarkivet var absolut topscorer af alle institutioner i Københavns Kommunes seneste store trivselsundersøgelse, og sygefraværet i afdelingen er rekordlavt: Under fem dage pr. medarbejder om året. Alligevel er den ­bedste indikator på sundhedstilstanden nok de mange smil og grin, vi hver dag udveksler.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.