En forstyrrelse koster dig 25 minutter

5.8.2015

af

Hvis du bliver forstyrret, mens du er i flow med en opgave, tager det dig op mod 25 minutter at komme på niveau igen.

Hvis du bliver forstyrret, mens du er i flow med en arbejdsopgave, tager det dig op mod 25 minutter, før du er tilbage på samme niveau af koncentration som før.

Denne advarsel lyder fra den svenske hjerneforsker Katarina Gospic.

Hun er læge og ph.d. i kognitiv neuroscience fra Karolinska Instituttet og stifter af Brainbow Labs, der formidler viden om ny forskning om vores hjerne til samfundet.

Hun er nået frem til de 25 minutter ved hjælp af et såkaldt metastudie, hvor hun har gennemgået og opsummeret eksisterende solide analyser på området fra Europa og USA.

Som at gå kold midt i din yndlingsport

Når vi er i flow, er vi ikke bare koncentrerede. Så er hele vores mentale og kropslige opmærksomhed opslugt af den opgave, vi er i gang med, og vi lærer og husker optimalt. Når vi bliver forstyrret, tager det tid, før vi kan opnå samme tilstand igen.

Det er, som når du tager en gryde kogende vand af komfuret, så går den øjeblikket af kog.

Eller som i sport, forklarer Katarina Gospic.

”Hvis du bliver kaldt ud af banen til et mobilopkald midt i din yndlingssport, hvor det hele ellers kørte for dig, så går din krop kold, og du kommer måske ikke rigtig ind i spillet igen dén eftermiddag.”

Tag dine forholdsregler

Hvor lang tid, det tager at komme tilbage i flow igen, afhænger af forstyrrelsens karakter. Men en alvorlig forstyrrelse som fx en sms fra din chef om en ny opgave i morgen afbryder dit flow maksimalt.

Hvis du kan, skal du virkelig vælge, om du vil lade dig afbryde og betale prisen for det, siger Katarina Gospic.

Eller om du skal bruge et kort øjeblik på at sige: ’Det er desværre ikke så godt for mig lige nu'.

Eller sætte din mobil på lydløs og en gul seddel på døren eller skrivebordslampen med 'Ikke lige nu, kom tilbage om en time'.

Støj i storrum forringer din præstation markant

En tilsvarende gennemgang af forskningsstudier i storrum viser ifølge Katarina Gospic, at støj i åbne kontormiljøer får din præstation til dykke med helt op mod 66 procent.

Det skyldes, at vi er nødt til at bruge en vis procentdel af vores hjernekapacitet til at holde de forskellige støjkilder væk fra vores bevidsthed.

”Hvis du fx skal bruge 25 procent af din hjernekapacitet til at holde en samtale mellem din chef og en kollega lige bag ved dig væk og andre 15 procent på at lukke ned for lyden af telefonsamtaler lidt længere væk i rummet, og der er måske to støjkilder mere som fodtrin, en kaffemaskine eller trafiklyde fra vinduet, så kommer du hurtigt op på, at der kun er 40 procent af din hjernekapacitet tilbage til opgaven,” siger hun.

”Så hvis din opgave kræver mere end dét af din hjerne, så performer du mindre, end du ville kunne, hvis der var ro omkring dig.”

Videnarbejde kræver ro

De mange studier af storrum, som Katarina Gospic har gennemgået, beskæftiger sig med forskellige typer støj kombineret med forskellige typer opgaver.

”Så de forskellige studier giver ikke ens resultater. Men dét, der er ens, er, at så snart vi beskæftiger os med noget med læsning, skrivning og regning, så har hjernen brug for ro til at koncentrere sig, og så virker støj negativt ind,” fastslår hun.

”Det er helt afgørende for arbejdspladser at blive bevidste om, at de har en udfordring her og gøre noget ved det.” 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

kenneth krabat
8 år siden
Spørg enhver opfinder, kunstner eller forfatter og de vil altid have vidst det. Det er først, når der er direkte penge(tab) involveret, at der kommer fokus på ting... De ca. én million gange jeg har måtte forklare mine omgivelser, heraf mine kærester, at det var et tab, når de pressede sig på. Og at forsøge at aftale signaler, der skulle minimere tab af flow, som blev siddet overhørigt, fordi de syntes at det var vigtigere at få opmærksomhed end at overholde aftalen... Så begynder man at skærme sig på en anden måde, bliver mere aggressiv i forsøget på st forhindre indtrængen, og dét virker direkte negativt ved at udskille endnu mere adrenalin, og så. den negative mølle i gang - frem til det punkt, hvor flow enten opgives helt eller man isolerer sig fra andre. Jeg ved, at mange forsøger sig med arbejdstider og sedler på døren, men når man så ses komme gående uden for arbejdsområdet, antages det automatisk at man "er ledig", hvilket ikke nødvendigvis er tilfældet. Flow er svært forståelig for den, der ikke kender til det i egne arbejds-, problemløsnings- og skabelsesprocesser. Jeg har ødelagt 1000er af timers skaben ved at skulle sige NEJ til en anden. Og følelsen af ikke at blive forstået. Og oplevelsen, at andre tager det personligt. Gudskelov, at der trods alt findes modne mennesker, som accepterer andres udtalte behov.