Nyuddannede fosser ud af dagpengesystemet

10-09-2014
2 min.

De gjorde, som der blev sagt. De blev kandidater. De søgte job i øst og vest. Men uden held. Mange dimittender falder nu helt ud af dagpengesystemet.

Næsten halvdelen af de ledige, der er faldet ud af dagpengesystemet, er dimittender. Og snart udgør de over halvdelen. Det viser de seneste tal fra a-kassen Akademikernes.

Det seneste år har 409 djøfere mistet retten til dagpenge. Og prognoserne viser, at i løbet af bare et halvt år vil yderligere 398 djøfere ryge ud af dagpengesystemet. Af dem vil mere end halvdelen være nyuddannede, der aldrig er nået at komme i job, efter de blev kandidater. 

For selv om de kommer ud med den nyeste viden, og selv om der i forbindelse med akut-pakken har været koblet en særlig rådgiver på netop dimittenderne, er det altså ikke lykkedes dem at lande et job. Ergo er indsatsen bare ikke god nok, mener arbejdsmarkeds-politisk chef i Djøf, Lars Munck.

”Det er ganske enkelt uanstændigt, at regeringen med den ene hånd lokker endnu flere ind på uddannelsesinstitutionerne samtidig med, at de ikke gør nok for at skabe job til dem. Der må og skal være et særligt fokus på dimittender. Det kan simpelthen ikke være rigtigt hverken menneskeligt eller samfundsmæssigt, at de starter deres erfaringer på arbejdsmarkedet med et nederlag.”

Der må gøres noget

En løsning lige nu og her er at forlænge de midlertidige arbejdsmarkedsydelser, lyder det fra Lars Munck.

”Vi synes, at det er uacceptabelt, at ledige fuldstændig mister forsørgelsen. Samtidig ønsker Djøf, at det skal være nemmere at genoptjene retten til dagpenge – den kan eventuelt gøres konjunkturafhængig.”

Lars Munck understreger, at der selvfølgelig ikke er noget, de nyuddannede hellere vil, end at bruge den uddannelse, som de typisk har brugt mindst fem år på at tage. Men flere års jobsøgning og et spark ud af dagpengesystemet er ikke det, der får hverken dem eller andre ledige i arbejde, mener han.”Tal fra a-kassen Akademikernes viser, at kun 17 procent af alle de ledige akademikere, der er faldet ud af dagpengesystemet mellem januar og maj måned har fundet et job.”

Lars Muncks frygt er, at det fremadrettet  vil være endnu sværere for dimittender at finde et job på falderebet.

”Problemet bliver næppe mindre, da optaget på uddannelsesinstitutionerne bliver ved med at stige – og det med en hast, der langt overgår den stigning i nye djøf-job, vi heldigvis også ser.”

Kommentarer

Torben Jerlach

12.09.2014 kl. 17.46

Trist læsning på en dejlig sensommerdag. Hvor var man selv heldig i sin tid i begyndelsen af 1970'erne, at man kunne vælge og vrage blandt spændende job og starte allerede før man blev dimittend.
Har selv valgt at gå på pension som 60-årig for godt 5 år siden og glæder mig nu over, at de sparede lønkroner for mit vedkommende hos min arbejdsgiver svarer til lønnen for næsten 2 dimittender, som kan få chancen, som jeg selv fik det i sin tid. Og jeg lider bestemt ingen nød og har en dejlig hverdag, selv om min pension selvfølgelig ville blive betydelig større, hvis jeg udsatte min afgang til 65-70-årsalderen.
Blot flere djøf'ere over 60-62 år ville gå på pension, ville de unge dimittender alle kunne få en chance.

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.