Især kvinder bliver løst ansat

13-08-2014
2 min.

Nyuddannede mænd bliver i langt højere grad fastansat, end kvinder gør, viser ny Djøf-undersøgelse. Alarmerende, mener seniorforsker Helle Holt.

Det første job, nyuddannede kvinder havner i, er ofte midlertidigt. Mænd derimod lander i langt højere grad i et fast job, når de træder ind på arbejdsmarkedet.

Faktisk bliver det til en løs ansættelse for 42 procent af kvindernes vedkommende, mens det kun gælder for 28 procent af mændene.

Det viser en ny Djøf-undersøgelse, ’Sådan fik de jobbet’, som er baseret på svar fra 1.172 medlemmer, der er dimitteret inden for de seneste to år.

Det er da alarmerende

Det er særligt i den offentlige sektor, at arbejdsgiverne ansætter nyuddannede djøfere i midlertidige stillinger. Og igen er det er især kvinderne, der får de tidsbegrænsede stillinger. Således gælder det for halvdelen af de kvinder, der får deres første job i den offentlige sektor, mens det kun gælder en tredjedel af mændene.

At det især er mændene, der løber med de faste stillinger, bør få alarmklokkerne til at ringe, mener Helle Holt, seniorforsker hos Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

”Det er jeg rigtig ked af at høre, og jeg synes faktisk, det er alarmerende. Både at de særligt i den offentlige sektor ansætter djøfere i midlertidige stillinger, men især fordi det i særligt høj grad er kvinderne, som bliver løst ansat.”

Helle Holt har svært ved at umiddelbart at finde en forklaring på, hvorfor det forholder sig sådan. Man kan kun gisne, siger hun.

”En lille forklaring kan måske være uddannelsesbaggrunden. Måske er flere kvinder antropologer og sociologer, og de har en jobprofil, der typisk gør det vanskeligere at få en fastansættelse med det samme. For jeg håber da virkelig ikke, at det har noget at gøre med, at den her gruppe kvinder er i den fødedygtige alder.”

Hvorfor går de løse job til kvinderne?

Djøfs formand, Lisa Herold Ferbing, ser ikke så sort på det som Helle Holt. Men hun kan også kun gætte på, hvorfor fordelingen af løse og faste ansættelser
er så skævt fordelt.

”Det kan være, at kvinderne i højere grad end mændene tænker: ’Vi skal for enhver pris have et job’. De er måske hurtigere på aftrækkeren og søger alt. Og det kan også være, at fx barselsvikariater helt ubevidst tiltrækker kvinder og bliver besat af kvinder, fordi det jo typisk er en kvinde, der skal vikarieres for.”Men når det er sagt, kunne Lisa Herold Ferbing rigtig godt tænke sig, at der blev kigget nøjere på rekrutteringsmønstrene.

”Jeg kan godt følge Helle Holts bekymringer, men vi kan ikke slutte der. Hvis der ligger nogle skjulte ansøgnings- og ansættelsesmekanismer her, som ikke er hensigtsmæssige, og som burde få alarmklokkerne til at ringe, så er det da vigtigt at få dykket ned i det,” siger Lisa Herold Ferbing.

Selvom der er markant flere løse ansættelser i den offentlige sektor, kan den private sektor også godt være med. Her starter 28 procent af de nyuddannede djøfere i et midlertidigt job, mens det gælder 45 procent i den offentlige sektor. Også i de private firmaer tager kvinderne den største andel af vikariaterne og projekt-ansættelserne – dog ikke i så udtalt grad, som de gør i den offentlige sektor. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.