Bevar dit selvværd i modgang

13-08-2014
3 min.

Jurist Birgitte Holm Knudsen har udviklet et kursus i at styrke selvværdet i modgang. Hun har øvet sig på egen krop.

Jurist Birgitte Holm Knudsen slog sit hoved i så alvorlig grad ved en fald-ulykke, at det kostede hende syv måneders sygeleje og i sidste ende jobbet – men hun fik vendt det til at få tænkt sit arbejdsliv helt om.

Først forhistorien:

”Hvis man starter for tidligt efter en alvorlig hjernerystelse, kommer man måske aldrig over det. Jeg insisterede selv på at være sygemeldt så længe. Det var medvirkende til, at jeg senere mistede mit job, men det reddede mit hoved.”

Sidste år var hun med til at stifte Hjerne-rystelsesforeningen. Ti procent af dem, som får en alvorlig hjernerystelse, lider ligesom hun selv af ’senfølger’ i et år eller langt mere. Det ved folk bare ikke.

Birgitte Holm Knudsen har et langt, flot cv med jobs, der spænder fra fuldmægtig i Miljøministeriet, forebyggelseskonsulent i amt og kommune til projektleder i en større virksomhed.

Men da hun havde holdt afskedsreception og sad i sit lille, røde sommerhus i Brøndby Haveby med sin fratrædelses-aftale, bevilgede hun sig selv en stor gave.

Pengene, hun havde med, skulle strækkes til et helt år. Hun ville give sig selv en pause – til at passe på sig selv, gøre ting hun aldrig havde haft tid til og tænke sit arbejdsliv igennem.

”Jeg ville se muligheder, ikke begrænsninger. Det kan man øve sig i at gøre.”

Det første, der kom ud af det, var, at hun trak et gammelt, ufærdigt manuskript til en børnebog frem fra skuffen, og nu er ’Cocktailpølsen der ikke ville spises’ udkommet som e-bog.

Roserne dufter i havluften fra Vallensbæk Strand, og på havebordet foran os ligger en stor, sort notesbog med alle hendes ideer.

På fem tætskrevne sider fra i vinter udruller hun et koncept, som hun nu er i gang med at realisere: Et kursus i at styrke sit selvværd i modgang.

”Du kan have masser af selvtillid i et job, men den dag du mister det, er det dit selvværd, der skal bære dig igennem krisen.”

Hun har testet dele af kurset på 30 jobsøgende djøfere, og mange af dem sagde: ’Pyha, sikken en lettelse, at jeg endelig kan tale med nogen om dét her’.

”At ens selvværd krakelerer, er et tabuemne,” siger hun.

Nu vil hun se, om vingerne kan bære som iværksætter.

Hun er i forvejen uddannet coach, og i kontakten med mennesker i en sårbar situation kan hun også støtte sig til, at hun som forebyggelseskonsulent har udviklet og kørt rygestop-kurser for flere hundrede offentligt ansatte.

Men hvad med økonomien?

”Jeg har aldrig været den typiske djøfer med villa, Volvo og vovhund. Jeg har en lille lejelejlighed, en gammel bil og min største luksus er dét her lille havehus. Til gengæld har jeg en stor frihed. Og der findes mange gratis oplevelser her i livet.”Og ’pauseåret´, som snart er ved at være slut?

”Dét år her har været min bedste investering nogen sinde. Man kan aldrig fortryde at passe godt på sig selv. Kun det modsatte.”

Hvad er det vigtigste i dit kursus om at styrke selvværdet i modgang?

”At give folk viden om de mekanismer, der kan true deres selvværd, og værktøjer til at tackle det. I virkeligheden handler det allermest om livskunst. Om at mestre livet”

Hvad gør du selv, som du gerne vil anbefale andre?

”Jeg spørger mig selv, hvad jeg vil fortryde, jeg ikke fik gjort, når jeg som 90-årig sidder på plejehjemmet. Min børnebog ’Cocktailpølsen der ikke ville spises’ var det første positive produkt af mit ’plejehjems-termometer’.”

Hvordan holder du dit sind lyst?

”Jeg er evigt nysgerrig på at udfordre mig selv. Jeg har fx været quizdeltager i ’Stjerner på stribe’ på TV2 Charlie. Jeg har en tillægsuddannelse i journalistik. Jeg spiller poker. Til Melodi Grand Prix var jeg frivillig hjælper og kørte kendisser, også vinderen Conchita, rundt i en elbil.”

Hvor kommer din kreativitet fra?

”Den har altid været der. Jeg har altid levet i kontrasten mellem at være hjernemenneske – det er derfor, jeg er jurist – og kreativ. Det har både været en velsignelse og en belastning at være skabt så modsætningsfyldt.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.