Nyuddannede bygger udenlandsk uddannelse ovenpå

28-05-2014
3 min.

Flere dimittender tager til udlandet og læser videre for at gøre sig mere attraktive på et trægt jobmarked.

De har høje karakterer og allerede et cv med flere fagligt relevante studiejob. Alligevel kan det være rigtig svært for mange nyuddannede at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.

Så for at kvalificere sig yderligere vælger flere – ofte efter et stykke tids ledighed – at tage til udlandet for at bygge oven på deres kandidatgrad, fortæller Christine Stemann Johansen, chefkonsulent i Djøf.

”Vi hører arbejdsgiverne udtale, at det er en fordel med et udlandsophold på cv’et enten før, under eller efter studiet. Og flere og flere virksomheder i Danmark forventer og rekrutterer kun medarbejdere, der kan flydende engelsk. Samtidig er en international uddannelse også en måde at skille sig ud på, når man ligger i bunken med flere hundrede andre ansøgere,” siger Christine Stemann Johansen.

Og det er måske slet ikke så tosset en plan.

For to år siden gennemførte Dansk Erhverv sammen med staten og Dansk Industri en undersøgelse af private arbejdsgiveres syn på færdiguddannedes kompetencer og studierelevante udlandsophold. Næsten tre ud af fire arbejdsgivere tilkendegav, at ’et internationalt udsyn og interkulturel forståelse’ er meget vigtige kompetencer, når de rekrutterer. Og næsten hver tredje arbejdsgiver ser eksplicit udlandsophold som vigtig.

To gode grunde til udenlandsk
uddannelse

Arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv, Ole Steen Olsen, mener da også, at netop et udlandsophold kan have afgørende betydning i jobsøgningen.

”Det kommer selvfølgelig an på, hvilket job man søger, men er det en international virksomhed, vil det altid være et plus.”

Han nævner to grunde til, at det generelt set kan være en fordel for nyuddannede at føje et studieophold i udlandet på cv’et.

”Det er svært for mange af dem at få et job. Så for det første vil studiet i sig selv 
give dem ekstra kompetencer, og samtidig vil de få noget international erfaring. For det andet beviser det et særligt initiativ og drive, og det er noget arbejdsgiverne sætter pris på,” siger Ole Steen Olsen.

Går man ikke alene med drømmen om et job, men med drømmen om en international karriere, kan et udenlandsk studie-ophold tilsyneladende også give bonus.

I 2013 gennemførte Djøf en undersøgelse blandt godt 650 djøfere med job uden for Danmarks grænser. Og blandt dem var 57 procent allerede udenlands, mens de læste. Og langt de fleste af dem mener, at det har givet dem fordele i forhold til deres nuværende internationale karriere.

På de næste sider kan du læse om to nyuddannede, der begge har valgt at tage en ekstra uddannelse i udlandet for at toptune deres cv.

Fif til studier i udlandet

For nogle studerende er det muligt at få opholdet delvist finansieret via legater. Tildeling af legater afhænger blandt andet af studieretning og studiets relevans for den fremtidige karriere. Du finder informationer om fonde, der uddeler legater, i Legathåndbogen.Optagelse på udenlandske studier er ofte betinget af, at du består den såkaldte TOEFL-test, der foregår på engelsk. Det fremgår af optagelseskriterierne på de enkelte udenlandske universiteter, hvor mange point du skal bestå TOEFL-testen med. Men niveauet er typisk højt. Du skal være opmærksom på, at det koster cirka 1.000 kr. at tage testen.

Selve ansøgningsprocessen kan være lang og ressourcekrævende. De udenlandske universiteter kræver både en udtalelse fra en underviser og fra en tidligere arbejdsgiver alternativt udtalelser fra to undervisere, hvis du ikke har erhvervserfaring. Selve ansøgningen skal suppleres med et såkaldt ’personal statement’, hvor du med dine egne ord beskriver, hvorfor du er en oplagt kandidat til en studieplads.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.