Djøfere skal dele magten med andre faggrupper

13-05-2014
2 min.

Fem studerende står bag Djøfokrati-projektet, som kort fortalt går ud på, at demokratiet har godt af, at djøferne deler samfundets styrepind med andre faggrupper. Djøfbladet har mødt en af arrangørerne, Gry Inger Reiter.

Hvad er Djøfokrati-projektet?

”Vores projekt er en demokratikritik.”

Hvordan?

”Der er nogle ting i vores demokrati, som trænger til et eftersyn. Bl.a. at magten centreres på færre og færre hænder og især på hænder med en akademisk baggrund. Vi bruger så djøferne som et billede på en samfundsgruppe, der har en akademisk uddannelse, og som fylder rigtig meget i Folketinget samt i ledelsen af den private og offentlige sektor.”

Er I sure på djøferne?

”Nej, bestemt ikke. Vi mener, at djøferne har en faglighed, som er vigtig for at skabe og udvikle fremtidens velfærdssamfund, men det er noget, der skal ske i tæt samarbejde med andre faggrupper for at undgå en skævvridning af, hvilke interesser der bliver varetaget i samfundet. Vores hovedformål er at vise, at der er masser af folk, der kan, vil og ved en masse ting, selv om de ikke har gået fem år på Uni.”

Er I selv djøfere?

”Vi er fem studerende bag Djøfokrati-projektet. Tre af os er medlemmer af Djøf.”

Har I lavet arrangementer?

”Ja, fem forskellige debatter på Center for Sundhed og Samfund (CSS). Vi diskuterede blandt andet, om Folketinget er repræsentativt nok, og om det er et problem, at der er grupper af vores samfund, der mere eller mindre melder sig ud af demokratiet og for eksempel ikke stemmer.”

Hvordan gjorde I?

”Vi havde hver gang en meningsdanner til debatten. For eksempel en betonarbejder, en sygeplejerske og en smedelærling. De fortalte så om, hvordan deres hverdag fungerer og om deres syn på demokratiet og dets fejl og mangler. Vi havde også bl.a. Mogens Lykketoft og Dennis Kristensen fra FOA til at holde oplæg.”

Hvem kom til arrangementerne?

”Primært studerende på CSS i København. Det er folk, som blandt andet læser økonomi, sociologi og statskundskab. Vi havde et mål om, at hvis der kom 50, så var vi glade. Første gang kom der 250 mennesker. Til de fire andre arrangementer kom der omkring 100.”

Er Djøf indblandet i projektet?

”Nej, det er noget, vi har arrangeret fuldstændig selv i vores fritid. Vi stiftede en studenterforening, så vi kunne søge penge hos institutterne.”

Hvordan har det været at afholde arrangementerne?

”Det har været superpositivt. Det er fedt, at der er så stor lydhørhed over for emnet. Vi er jo unge, så vi har lov til at være idealistiske. Vi tror på, at det kan skabe nogle forandringer.”

Hvad er fremtiden for projektet?

”Vi holder blandt andet en workshop efter sommerferien, hvor vi skal finde ud af, hvordan vi tager debatten videre.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.