Penge under bordet er et stigende problem

09-04-2014
2 min.

En voldsom korruption præger det viet
namesiske samfund. End ikke dødsdomme synes at have en afskrækkende effekt.

"40 tidligere soldater i fængsel for bedrageri.” ”Tidligere bankdirektør er anklaget for at tage imod bestikkelse.” Sådan lyder overskrifterne i det engelsksprogede dagblad Viet Nam News.

Ifølge Verdensbanken hører korruption – sammen med stigende leveomkostninger og trafiksikkerhed –til de tre værste problemer i landet. Når det gælder korruption, skiller Vietnam sig negativt ud i forhold til de fleste af sine nabolande (i Kina er det dog også et alvorligt problem).

”Korruptionen er steget de sidste 3-5 år. Før blev pengene investeret, nu går de til privatforbrug eller bliver ført ud af landet,” fortæller Søren Davidsen, der er ansat i Verdensbanken og bl.a. arbejder med korruptionsproblematikken.

Virksomheder indfanges

Virksomheder, der opererer i Vietnam, møder også korruptionen alt efter hvilket område de arbejder i. Ifølge tal fra Verdensbanken siger 63 procent af virksomhederne, at uformel betaling skaber en uudtalt mulighed for at få ting ordnet hurtigt.

Verdensbanken opfordrer virksomheder til at stoppe disse betalinger, da de i det lange løb blot betyder at virksomhederne bliver fanget ind i betalingsspillet. Det har vist sig, at de provinser, hvor der forekommer mindst bestikkelse, også er der, hvor det går bedst for firmaerne.

Det grafiske firma Esoftflow hører til dem, som ikke møder korruptionen. ”Det skyldes tre ting: Vores produkter sælges ikke i Vietnam. Vi skal ikke igennem toldmyndigheder. Vi har ingen underleverandører, da vores arbejde foregår digitalt,” fortæller direktør Thomas Frisenberg.

Partiets lim

Korruptionen er ofte relateret til erhvervelse af jord og ejendom, og den rammer først og fremmest de fattige vietnamesere. Formelt har befolkningen gratis adgang til sundhed og uddannelse. Alligevel skal der mange steder betales ”under bordet” for at få den rigtige behandling på sundhedsklinikker og hospitaler og for at sikre, at børnene får de ”rigtige” karakterer i skolen.Den udbredte korruption er et stort samtaleemne i befolkningen og en stor trussel mod Kommunistpartiets autoritet. Regimet prøver at vise handlekraft ved at afsige dødsdomme og hårde fængselsstraffe, men som deputeret fra Nationalkongressen Le Nhu Tien konstaterer, så er der kun tale om dråber i havet og langtfra nok til at virke afskræk
kende i bekæmpelsen af korruptionen.

Søren Davidsen går en del længere i sin analyse: ”Et grundlæggende problem er, at partiets lim er korruption. Alle har noget på hinanden, og der mangler kontrolinstanser. Regimet vil gerne vise, at man gør noget, men der vil først ske noget grundlæggende, den dag partiets legitimitet er truet, og det sker først, når befolkningen ikke mere oplever nogen vækst.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.