Dansk firma med fokus på social ansvarlighed

09-04-2014
4 min.

Den grafiske virksomhed Esoftflow har CSR-aktiviteter som en vigtig del af virksomhedens produktion.

Van var en ung pige, da hun blev ansat på Esoftflow. Hun var svært handicappet. Hendes arme var forkrøblede, og vægten lå kun omkring de 25 kg. Hendes handicap skyldes afløvningsmidlet Agent Orange, som amerikanerne brugte til at
bekæmpe Vietcong-soldaterne under Vietnam-krigen.

”Van var - og er - bundet til en rullestol, men hovedet fejler ikke noget. Hun er god til både engelsk og grafisk redigering.”

Man kan mærke på direktør Thomas Frisenberg, at han er glad og stolt over at fortælle Vans historie i Esoftflow regi. 

Men inden vi kommer tilbage til Van, så lad os lige dvæle ved Esoftflow og firmaets rolle i Vietnam.

Voldsom ekspansion

Esoftflow i Vietnam er en del af det grafiske firma Esoft Systems med hovedsæde på Fyn. I 2007 lavede man, med støtte fra Danidas Business-to-Business program, et joint venture med en vietnamesisk samarbejdspartner med et særligt fokus på CSR-aktiviteter.

Den vietnamesiske samarbejdspartner er nu gået solo, og Esoftflow er i dag 100 procent dansk. Bindeledet til de danske ejere er Thomas Frisenberg.

”Det er mig, der er øverst ansvarlig her, men vi har en vietnamesisk ledergruppe, hvor hver enkelt styrer sit eget område og budget. De er dygtige, og det fungerer fint i hverdagen.”

Esoftflow har ekspanderet voldsomt gennem årene og har i dag 300 ansatte, som arbejder på skift døgnet rundt. Kunderne, som primært er fotografvirksomheder
specialiseret i ejendomsfotos over hele verden, skal nemlig serviceres med bl.a. billed- og videoredigering i alle døgnets timer, uanset hvilken tidszone man befinder sig i.

Giver stolte medarbejdere

Der er en afslappet stemning i lokalerne på 7. etage, hvor Esoftflow holder til. Omkring 150 fortrinsvis unge mennesker sidder ved hver deres computer i de store lokaler. På deres computerskærme kan man se billeder og tegninger af ejendomme fra bl.a. Sverige og USA. Relativt mange af de unge sidder i rullestole eller har krykker stående ved deres side. En del af dem har tydelige handicaps: På én sidder hænderne underligt på de alt for små arme. På en anden er kroppen tydeligvis stoppet med at vokse på et alt for tidligt tidspunkt.

”Vietnam har mange handicappede, og Esoftflows CSR-politik går bl.a. ud på, at 12 procent af vores ansatte er handicappede. Ambitionen er at hæve det tal med en procent om året. Det er der gode muligheder for, da der jo ikke er tale om hårdt fysisk arbejde,” fortæller Thomas Frisenberg.

CSR-aktiviteterne handler ikke kun om ansatte med synlige fysiske handicaps. Her er også døvstumme og tidligere prostituerede og narkomaner.

”Der er en stolthed hos vores personale, fordi der bliver taget et socialt ansvar. Arbejdsmiljøet er godt, og de ansatte er gode til at hjælpe hinanden. I sammenligning med andre virksomheder er vi gode til at holde på folk. Når det gælder lønninger, ligger vi da også i den høje ende af skalaen.”

CSR ikke et minus for bundlinjen

Thomas Frisenberg har boet 13 år i Vietnam, er lokalt gift og kender kulturen.”Man er mere chef her end i Danmark. Indimellem kunne det være rart med lidt mere modspil fra de ansatte. Her mangler vietnameserne en kritisk tilgang til autoriteter. De ansatte kan også have svært ved at se, at det kan have konsekvenser for produkterne, hvis man laver fejl.”

Hvad økonomien angår, er Esoftflow en fin forretning. Thomas Frisenberg afviser,
 at firmaets produktion har kostet danske arbejdspladser:

”Det spørgsmål får jeg tit stillet. Selvfølgelig forsvinder der i første omgang noget grafisk arbejde fra Danmark, når man outsourcer produktionen til fx Vietnam, men på den lange bane er der rent faktisk skabt flere jobs inden for bl.a. fotografi, it og kundeservice i vores firma i Danmark, efter at vi startede op herude.”

CSR-politikken giver heller ikke problemer på bundlinjen. Tværtimod er den med til at styrke arbejdslysten og sammenholdet hos de ansatte. Thomas Frisenberg erkender gerne, at CSR-delen er hans eget lille hjertebarn, der giver en stor tilfredshed i hverdagen med mange gode positive oplevelser og historier. Og så er vi tilbage ved Van.

Pga. hendes voldsomme handicap var det hårdt for hende at arbejde foran en computerskærm. Hun forlod derfor Esoftflow for at starte sin egen ngo op. Ngo’en skal undervise handicappede i engelsk og skærmredigering. Esoftflow har nu startet et projekt op sammen med Vans ngo. Ansatte fra Esoftflow træner og underviser frivilligt de handicappede i hendes ngo. De kan opnå færdigheder og blive i stand til at arbejde hos Esoftflow.

”Hendes ngo er blevet en slags rekrutteringsfirma for os,” smiler Thomas Frisenberg.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.