Få kvindelige topledere i Jylland

26-03-2014
2 min.

Er du kvinde, og går du efter en toplederstilling, er chancerne størst, hvis du retter blikket mod København. Det viser en ny undersøgelse.

Det er alt andet lige lettere for en kvinde med en lang videregående uddannelse at nå op i de højere ledelseslag i København end i Jylland. Det viser baggrundstal fra en analyse, som Djøf har lavet i samarbejde med Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Analysen er baseret på tal fra Danmarks Statistik.

På landsplan har 5,1 procent af kvinderne chancen for at havne på en toppost, mens det gælder 11 procent af mændene.

Og når det gælder toplederstillinger, har kvinderne i København det nemmere, end de har i resten af landet.

En af forklaringerne kan være, at de fleste statslige arbejdspladser ligger i Storkøbenhavn, og her har kvinder større lederchancer, end de har i andre sektorer og brancher. Men der er stadig en uforklarlig forskel, siger Kirstine Nærvig Petersen, chefkonsulent i Djøfs Analyse og Strategiafdeling.

”Alt andet lige har en kvinde i København 1,3 gange så store chancer for en toplederstilling, end en kvinde uden for København har. Og værst ser det ud, hvis man er kvinde og går efter en toppost i Nordjylland.”

Klassens pæne dreng

I Nordjylland på Aalborg Universitet sidder lektor Betina Wolfang Rennison, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde. Hun er forfatter til bogen ’Knæk kønnets koder – kvinder i ledelse’. Det undrer hende, at kvinder tilsyneladende har nemmere adgang til topposterne i København. Og selvom hun umiddelbart har svært ved at komme med en forklaring, har hun alligevel et bud på, hvad der måske kan spille ind.

”De centrale aktører inden for ligestilling i ledelse findes måske 
i højere grad i København. Der var i hvert fald meget hype omkring Carlsberg, da de indførte kvoter i ledelsen. Og andre bliver ofte inspireret af klassens ’pæne’ drenge.”

Mangfoldighed i storbyen

Susanne Hoeck, leder af WOW Exenet – oprindeligt et netværk for kvindelige ledere, men nu også for mænd – er til gengæld slet ikke overrasket.”Både den folkelige kultur og virksomhedskulturen er forskellig i en storby og i provinsen. Der er bare større mangfoldighed og åbenhed i en storby og mere konservatisme i en mindre jysk by. Og der er nok også forskel på den type virksomhed, der vælger at lægge sit hovedsæde i en storby fremfor i provinsen,” siger Susanne Hoeck.

Og så ligger en del af forklaringen nok også hos kvinderne selv, mener hun.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.