Lægen og djøferen

12.2.2014

af

Mentor er læge, mentee er djøfer. Et helt oplagt match mener de begge, der er ’parret’ via Djøfs og Lægeforeningens mentorordning. Og ikke et ord om djøfisering – de ser kun hinandens styrker.

Når begrebet djøfisering kommer ud af en læges mund, er det bestemt ikke altid positivt ment. Men sådan ser ledende overlæge Claus Munk Jensen, Gentofte Sygehus, Ortopædkirurgisk afdeling, slet ikke på djøferne. De er nødvendige – og ikke bare et nødvendigt onde, mener han.

”Vi har kolossal gavn af hinanden. Jeg har aldrig forstået den der djøfer-forskrækkelse. De djøfere, jeg har arbejdet sammen med, har bidraget positivt til at udvikle sygehusene – og det gælder både ledende og menige djøfere,” siger han.

Derfor giver det også god mening med en mentorordning, der mixer de to fagligheder, mener han. Claus Munk Jensen er for tredje gang mentor i Djøf og Lægeforeningens mentorordning. Her er både djøfere og læger henholdsvis mentor eller mentee. Hans seneste mentee-match er djøferen Karina Skog Nielsen, der er økonomi- og teknologiansvarlig på Herlev Sygehus’ byggeprojekt.

Da hun så tilbuddet om at få en læge-mentor, slog hun straks til. Hun har i flere omgange arbejdet tæt sammen med læger, og hun har kun oplevet en stor gensidig respekt for hinandens arbejde. Nu sidder hun længere væk fra det kliniske personale i det daglige.

”Jeg har i forvejen et stort djøf-netværk, så på det område synes jeg ikke, jeg har manglet en mentor. Men jeg savnede en tættere kontakt til én med en klinisk funktion. For det er jo det kliniske personale, der i sidste ende skal være brugere af det, vi bygger,” siger Karina Skog Nielsen.

Og så er det godt at få et par andre briller på det, der driller eller udfordrer hende i dagligdagen – et par briller, der sidder på næsen af én med en anden faglighed.

”Når der opstår en synergi mellem vores fagligheder, så er det jo netop der, hvor vi bliver allerstærkest,” siger Karina Skog Nielsen.

Insiderviden

Claus Munk Jensen har tidligere selv været ansat på Herlev Sygehus, og det er et klart plus, mener både han og Karina Skog Nielsen.

”Det har helt sikkert været en fordel, at han kender organisationen, men samtidig ikke er en del af den. Han kender direktionen, han kender de områder, vi bygger for, og han kender organisationsprocesserne, og alligevel kan han se det udefra,” siger Karina Skog Nielsen.

Claus Munk Jensen samtykker.

”Ja, jeg har haft let ved at sætte mig ind i hendes situation, for jeg kender den lidt særlige Herlev-ånd. Jeg kan fx sige til hende, ’det der skal du ikke tage så nøje, sådan er det bare på Herlev.”

En af Claus Munk Jensens tidligere mentees var ansat i Sundhedsstyrelsen, hvor han også tidligere har været ansat som vicedirektør. Og det var altså et ekstra plus, at han kendte organisationen, ligesom med Karina og Herlev Sygehus.

For tæt på

Til gengæld kan han slet ikke forestille sig at have en mentee, der samtidig arbejder på samme arbejdsplads som han selv.

”Så tror jeg, jeg ville takke nej. Det er vigtigt, at man kan tale frit fra leveren – og det gælder begge veje,” siger Claus Munk Jensen.

Han og Karina Skog Nielsen har holdt seks møder sammen i løbet af halvandet år. Og der er ikke flere i bogen. De har fået vendt mange konkrete problemer – og Claus Munk Jensen har også fået gode input fra Karina Skog Nielsen.

Hun overvejer selv at blive mentor, og Claus Munk Jensen er allerede blevet ringet op for at høre, om han vil stille op som mentor igen. Og jo – det vil han da gerne, lød det fra ham.  


Tværfaglig mentorordning - sundhedsmentor

  • Foreningen af Speciallæger, Yngre Læger og Djøf har sammen etableret en mentorordning med fokus på ledelsesudfordringer i sundhedssektoren.
  • Mentorerne består af højtplacerede ledere i sundhedsvæsenet – både med djøf- og lægefaglig baggrund. Mentee har allerede erfaring som leder eller står umiddelbart for at skulle starte som leder og kan også være både djøfer eller læge.

Det er nogle gange svært at få fyldt op med djøf-mentees – er du interesseret, kan du læse mere om ordningen på djoef.dk/sundhedsmentor

Mentoring i Djøf

Djøfs mentorprogram matcher mentorer og mentees i Danmark og i hele verden.

Der er seks karriereudviklingsforløb:

  • Dimittendmentor for djøfere i første job.
  • Ledermentor for nye og erfarne ledere.
  • Sundhedsmentor for ledere i sundhedssektoren, der matches med en læge.
  • Talentmentor for kvindelige kandidatstuderende, der drømmer om ledelse.
  • Mentor for selvstændige.
  • Jobsparringsordning for djøfere på jobjagt (pilotprojekt).

Tilmeld dig som mentor og mentee på djoef.dk/mentor

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet