Åbne kontorer sætter chefen i et bedre lys

12-02-2014
2 min.

De, der sidder i åbne kontorlandskaber, er mest positivt indstillede over for chefen.

Nogle synes, det er for koldt. Andre synes, det er for varmt. Og så larmer det. Vi hører ofte om de negative sider af at sidde i storrumskontorer. Men der er også fordele.

Ifølge en svensk undersøgelse er medarbejdere, der sidder i åbne kontorlandskaber, mest positive stemt over for chefen. Mens det er lige omvendt med dem, der deler kontor med en enkelt kollega eller to. Midt i mellem kommer dem på enkeltmandskontorerne.

Åbne kontorer eliminerer
subkulturerne

Christina Bodin Danielsson, arkitekt og forsker ved Stressforskningsinstituttet i Sverige har undersøgt, om kontorets udformning har nogen betydning på, hvordan de ansatte oplever chefens lederskab, skriver ukeavisenledelse.no. Over 5.000 har deltaget i hendes undersøgelse.

Når de medarbejdere i mellemstore kontorlandskaber er mest positivt stemte i forhold til chefens lederskab, kan det være fordi, at chefen ofte sidder i samme rum, som de gør. Og det letter og afdramatiserer kontakter, mener Christina Bodin Danielsson. Hvorimod der kan opstå subkulturer i små kontorer med et par enkelte personer.

Kontorets symbolske værdi

Peter Holdt Christensen, der er lektor på CBS, har forsket i, hvilken indflydelse de kontorer, vi sidder i, har på vores trivsel på flere planer, og hvilke signaler de sender. Og han er enig med den svenske forsker i, at åbne rum netop signalerer åbenhed, hvilket igen forbindes med en mere tilgængelig ledelse og dermed måske også oplevelsen af en bedre ledelse.

”Typisk fokuserer vi på, hvordan støj og indeklimaet skaber utilfredshed i kontorlandskaber. Men rum har også en symbolsk værdi – rum sender nogle signaler,” siger Peter Holdt Christensen.

Storrum giver bedre samarbejde

Peter Holdt Christensen og nogle kolleger har netop afsluttet en undersøgelse, hvor de over en periode på to år har fulgt en organisation med 140 ansatte. Halvdelen af de ansatte flyttede til åbne kontorlandskaber, mens resten blev i deres typisk to-mands kontorer.”Det har vist sig, at den halvdel, der er flyttet i kontorlandskaber, har en væsentlig bedre opfattelse af organisationens samarbejdsklima, end de tidligere havde. Det er igen et udtryk for, at rum sender stærke signaler,” siger Peter Holdt Christensen.

Når det så er sagt, kommer vi ikke uden om de gener, der også kan være forbundet med storrum.

For Christina Bodin Danielssons undersøgelse viser nemlig det samme, som tidligere undersøgelser også har gjort: De, der sidder i åbne kontorlandskaber, føler sig ofte forstyrret af kollegerne.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.