Sådan får du dit første lederjob

19-11-2014
3 min.
Gør dig først bevidst om, hvorfor du vil være chef og følg dernæst nedenstående råd. Foto: Thinkstock

Mange har ledererfaringer, selv om de ingen cheftitel har. Og det er de erfaringer, du skal slå på, hvis du drømmer om et lederjob.

Hvorfor er det, du så gerne vil være chef? Det er det allerførste, du skal blive helt klar på, før du går målrettet efter et lederjob. For selvfølgelig skal du ikke bare være drevet af magt for magtens skyld.

Sådan lyder rådet fra Frederik Iuel, chefkonsulent i Djøfs Karriere- og Kompetencecenter. Han og hans kolleger rådgiver mange djøfere, der gerne vil tage springet fra mening medarbejder til chef. De djøfere, han rådgiver, er da også i langt de fleste tilfælde drevet af resultater og indflydelse.

”Og da der automatisk følger mere ansvar og mere indflydelse med lederrollen, giver det rigtig god mening, at de så også gerne vil have en cheftitel,” siger Frederik Iuel. 

Hvordan får jeg det lederjob?

De vil gerne ledelse, og de vil gerne have en cheftitel – de ved bare ikke rigtig, hvordan de får den. For hvordan får man jobbet, når CV’et er tomt for ledererfaring – det er det store 100.000 kroners spørgsmål. Men mange har faktisk allerede ledererfaring, selv om de ikke har titlen, siger Frederik Iuel.

”Så det, det handler om, er, at du skal omskrive dine medarbejdererfaringer til dit kommende chefjob: Hvilke konkrete resultater kan fortælle om dig som chef? Hvornår og hvordan har du tænkt strategisk og helhedsorienteret? Hvor har du skabt konkrete resultater? Hvordan fokuserer du på din kerneforretning? Og hvordan samarbejder du med dine kolleger, chef og kunder?”  

Forstå din leders hovedpine

Wenche Strømsnes, CEO hos Center for Ledelse er enig i, at mange ikke-ledere allerede har ledererfaringer, og at det er dem, de skal slå på.

”Der går mange dygtige ledere rundt derude, som ikke har fået titlen endnu.”

Men går man efter titlen, er det afgørende, at man kigger oppefra og ned, siger Wenche Strømsnes.

”Mange har en tendens til at tænke nedefra og op: ’Hvad er det, jeg ikke får fra min nærmeste chef, og hvordan kan jeg selv gøre det bedre’? Men du skal i stedet kunne forstå din leders ’hovedpine’ og se, hvordan du kan få den til at lette – uden på nogen måde at være en fedterøv. Med dét dokumenterer, at du forstår organisationens mål og prioriteringer. Og dét betyder, at topledelsen får øje på dig.”

Det nytter dog kun noget, hvis du går efter en intern forfremmelse. En ny Djøf-undersøgelse viser, at 56 procent bliver rekrutteret til deres første lederjob internt, mens 44 procent får deres første lederjob eksternt.

Går du efter en ekstern lederstilling, er det igen vigtigt, at du omskriver dine erfaringer, så de taler ind i et lederjob, siger Frederik Iuel.

”I din ansøgning skal du slå på den faglighed, de efterspørger, og den skal du så dokumentere med tidligere resultater.” 

Sådan gør du

Ud over en omskrivning af dine medarbejdererfaringer har Frederik Iuel også følgende tip til, hvordan du kvalificerer dig til et chefjob:

  • Fortæl både din chef og dit netværk, at du gerne vil være chef – og hvorfor
  • Søg indflydelse, der hvor du kan få den – fx som tillidsrepræsentant eller som bestyrelsesrepræsentant
  • Gå efter opgaver, hvor du kan skabe konkrete og synlige resultater: Projektansvarlig, vækst i omsætning, optimering af processer
  • Observer og tal med nyudnævnte ledereMen inden du går målrettet efter ledertitlen, skal du være helt sikker på, at det nu også er det, du rent faktisk gerne vil, lyder det fra Wenche Strømsnes.

”Ledelse er på mange måder et livsstilsvalg. Du er i princippet leder 24 timer i døgnet. Og du vælger at blive dén, man taler om over en fyraftensøl og over middagen derhjemme lørdag aften. Har du rygrad til det?”

 

 

 

1 kommentar
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommenter

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Brian T Rasmussen

02.10.2015 kl. 10.41

Ofte er det desværre også sådan at de der potentielt kunne blive de bedste ledere slet ikke vil være ledere!!!!
Kender personligt flere medarbejdere der kunne være fantastiske ledere, men som ikke vil. Meget ærgerligt, og derfor stiller jeg mig det spørgsmål, om toplederne/bestyrelserne er for dårlige til at gøre lederstillinger attraktive for de "rigtige" folk?
Har ofte selv tænkt tanken om at blive leder, men jeg tror faktisk ikke jeg egner mig, og desuden er jeg utroligt glad for mit kompetence område. Men må indrømme at heller ikke jeg synes at leder-stillingerne er attraktive nok til at jeg seriøst ville overveje et karriere-skift.

0 kommentarer
4
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.