Sådan får du dit første lederjob

19.11.2014

af

Mange har ledererfaringer, selvom de ingen cheftitel har. Og det er de erfaringer, du skal slå på, hvis du drømmer om et lederjob.

Hvorfor er det, du så gerne vil være chef? Det er det allerførste, du skal blive helt klar på, før du går målrettet efter et lederjob. For selvfølgelig skal du ikke bare være drevet af magt for magtens skyld.

Sådan lyder rådet fra Frederik Iuel, chefkonsulent i Djøfs Karriere- og Kompetencecenter. Han og hans kolleger rådgiver mange djøfere, der gerne vil tage springet fra menig medarbejder til chef. De djøfere, han rådgiver, er da også i langt de fleste tilfælde drevet af resultater og indflydelse.

”Og da der automatisk følger mere ansvar og mere indflydelse med lederrollen, giver det rigtig god mening, at de så også gerne vil have en cheftitel,” siger Frederik Iuel.

Hvordan får jeg det lederjob?

De vil gerne ledelse, og de vil gerne have en cheftitel – de ved bare ikke rigtig, hvordan de får den. For hvordan får man jobbet, når CV’et er tomt for ledererfaring – det er det store 10.000 kroners spørgsmål. Men mange har faktisk allerede leder-erfaring, selv om de ikke har titlen, siger Frederik Iuel.

”Så det, det handler om, er, at du skal omskrive dine medarbejdererfaringer til dit kommende chefjob: Hvilke konkrete resultater kan fortælle om dig som chef? Hvornår og hvordan har du tænkt strategisk og helhedsorienteret? Hvor har du skabt konkrete resultater? Hvordan fokuserer du på din kerneforretning? Og hvordan samarbejder du med dine kolleger, chef og kunder?”

Forstå din leders hovedpine

Wenche Strømsnes, CEO hos Center for Ledelse, er enig i, at mange ikke-ledere allerede har ledererfaringer, og at det er dem, de skal slå på.

”Der går mange dygtige ledere rundt derude, som ikke har fået titlen endnu.”

Men går man efter titlen, er det afgørende, at man kigger oppefra og ned, siger Wenche Strømsnes.

”Mange har en tendens til at tænke nede-fra og op: ’Hvad er det, jeg ikke får fra min nærmeste chef, og hvordan kan jeg selv gøre det bedre’? Men du skal i stedet kunne forstå din leders ’hovedpine’ og se, hvordan du kan få den til at lette – uden på nogen måde at være en fedterøv. Dét dokumenterer, at du forstår organisationens mål og prioriteringer. Og dét betyder, at topledelsen får øje på dig.”

Det nytter dog kun noget, hvis du går 
efter en intern forfremmelse. En ny Djøf--undersøgelse viser, at 56 procent bliver rekrutteret til deres første lederjob internt, mens 44 procent får deres første lederjob eksternt.

Går du efter en ekstern lederstilling, er det igen vigtigt, at du omskriver dine erfaringer, så de taler ind i et lederjob, siger Frederik Iuel.

”I din ansøgning skal du slå på den faglighed, de efterspørger, og den skal du så dokumentere med tidligere resultater.”

Sådan gør du

Ud over en omskrivning af dine medarbejdererfaringer har Frederik Iuel også 
følgende tip til, hvordan du kvalificerer 
dig til et chefjob:

Fortæl både din chef og dit netværk, at du gerne vil være chef – og hvorfor.

Søg indflydelse der, hvor du kan få den 
– fx som tillidsrepræsentant eller som
bestyrelsesrepræsentant.

Gå efter opgaver, hvor du kan skabe konkrete og synlige resultater: Projekt-ansvarlig, vækst i omsætning, optimering af processer.

Observer og tal med nyudnævnte ledere.

Men inden du går målrettet efter ledertitlen, skal du være helt sikker på, at det nu også er det, du rent faktisk gerne vil, lyder det fra Wenche Strømsnes.

”Ledelse er på mange måder et livsstils-valg. Du er i princippet leder 24 timer i døgnet. Og du vælger at blive dén, man taler om over en fyraftensøl og over middagen derhjemme lørdag aften. Har du rygrad til det?” 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet