Minimal lønstigning til advokater

19-11-2014
2 min.

Advokater i advokatbranchen har fået forsvindende små lønstigninger det seneste år samtidig med, at arbejdstiden er steget yderligere.

Det er kun blevet til en lønstigning på 0,6 procent det seneste år for advokater i advokatbranchen. Det viser lønstatistikken for 2014 fra Foreningen af Advokater og Advokatfuldmægtige i Djøf (FAAF). Stigningen er endda inklusiv anciennitetsstigninger.

Det er meget overraskende, at stigningerne ikke har været højere, lyder det fra Mathias Krarup, formand for FAAF.

”Det er ret bekymrende, særligt når man sammenligner med andre privatansatte djøfere, der har opnået en lønstigning på 3,3 procent. Advokatbranchen har været gennem nogle hårde tider, hvilket har betydet, at der er blevet arbejdet ekstra hårdt, og det burde også kunne aflæses på lønnen.”

Der er dog blevet plads til ret pæne lønstigninger til de yngste i branchen. 2. års advokatfuldmægtige har fået en gennemsnitlig stigning på 11,2 procent, mens 3. års fuldmægtige er steget med 10,4 procent. De nyansatte fuldmægtige har typisk fået en bruttostartløn på 38.500 kroner mod 37.400 sidste år.

 

Størst løn og mest arbejde på de store kontorer

Geografien har også stadig en stor indflydelse på lønnens størrelse. De store kontorer i København lønner væsentligt højere end de mindre kontorer i de mindre byer. Til gengæld arbejder både advokater og advokatfuldmægtige to timer længere i hovedstadsområdet. Næsten halvdelen af de ansatte på de store kontorer arbejder 50 timer eller mere om ugen.

Advokatbranchen har i det hele taget altid været kendetegnet ved lange arbejdsdage. Arbejdstiden ligger i gennemsnit på 47 timer for advokatfuldmægtige og 46 timer for advokater.

Men det er noget, som Mathias Krarup meget gerne vil have gjort op med, for alle bliver tabere, hvis ikke der bliver gjort noget ved det fænomen, mener han.

”Det er uacceptabelt og noget, som branchen ikke længere kan forsvare. De lange arbejdsdage dokumenterer, at branchen til stadighed har et problem med at skabe en fornuftig balance mellem arbejde og fritid. Men det betyder også, at det kun bliver sværere at tiltrække de bedste. En tidligere FAAF-undersøgelse viser, at både mænd og kvinder fravælger branchen – de tager deres advokatbestalling, og så er det videre.”Mathias Krarup ved godt, at arbejdstiden ikke falder markant natten over, men derfor er der også desto større grund til at tage en lønsamtale med chefen her og nu, siger han.

”Med den indsats vores medlemmer har ydet, burde der være plads til en pæn lønfremgang.” 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.