26.11.2014
af
Tine Santesson
Det er kvinderne, der vinder mest, når de tager en individuel lønsamtale, viser ny undersøgelse.
Samlet set vil det altid kunne aflæses på lønsedlen, hvorvidt vi har taget en lønforhandling med vores chef eller ej. Men ifølge en ny svensk undersøgelse er gevinsten ved en lønsamtale især stor for kvinder.
Det er Saco - Akademikernes centralorganisation i Sverige, der har gennemført undersøgelsen. Den viser, at de, der har haft en lønsamtale, i gennemsnit har fået omkring 4.000 svenske kroner om året mere i lønstigning, end dem, der ikke har haft en lønsamtale.
Men når det gælder kvinderne, er forskellen helt oppe på 7.000 svenske kroner mellem de kvinder, der har været til lønsamtale, og dem, der ikke har.
Så lønsamtaler er altså en løftestang for at komme løngabet mellem kvinder og mænd til livs, lyder det fra økonom Lena Granqvist fra Saco.
”I lønsamtaler bliver chefer tvunget til at tage stilling til den enkelte kvindes præstationer, karriereplaner og til at motivere hendes løn. Og på den måde kan lønsamtalen bidrage til at bryde indgroede mønstre på arbejdsmarkedet.”
Det kræver så bare, at kvinderne rent faktisk tager den lønsamtale. Og det kan det tilsyneladende godt knibe lidt med. Ifølge en Djøf-undersøgelsen fra 2011 var der flere mænd end kvinder, der havde forhandlet løn i løbet af året.
Kvinder er som regel bare mere tilbageholdende end mænd, siger Helene Rafn, der er lønforhandlingschef i Djøf.
”Mændene er mere vedholdende, og de tager ikke et nej for et nej. Og får de ikke noget ud af lønforhandlingen, så beder de om en ny fem måneder senere.”
Men det er bare med at komme ud af busken, lyder hendes opfordring.
”Pengene regner ikke ned over skuldrene på én, mens man sidder stille og venter. Det gælder om at komme til fadet, for det er kun dér, man får noget. Jeg har ikke hørt om nogen, der er kommet ud fra en lønforhandling med mindre, end de kom ind med. Så det er jo en gratis lotterikupon, som det vil være dumt ikke at udnytte,” siger Helene Rafn.
Men det er ikke alene lønforhandlinger i det nuværende job, kvinderne skal være særligt opmærksomme på. Det samme gælder, når de skifter job.
”Her har mange mænd et stort fokus på lønnen, mens kvinderne er mere optaget af de faglige udfordringer i det nye job. Men hvis de ikke også sørger for at få forhandlet en løn, der matcher mændenes, så kan det være rigtig svært at indhente senere,” siger Helene Rafn.
Ledige stillinger