Katolsk lobby modarbejder fri abort i EU

19.11.2014

af

I 2013 blev en betænkning om blandt andet forbedret seksualundervisning, information om prævention og ret til fri abort nedstemt i Europa-Parlamentet. Edith Lauglo Endsjø og Louise Bonnevie satte sig for at undersøge hvorfor i deres bachelorprojekt.

Hvad kiggede I på i jeres bachelorprojekt?

”Hvordan religiøs lobbyisme i EU påvirker kvinders ret til abort inden for EU. Der
var en betænkning om seksuel og re-produktiv sundhed og rettigheder i EU, som blev nedstemt i december 2013. Den såkaldte Estrela-betænkning. Gennem vores research opdagede vi, at adskillige politikere i Europa-Parlamentet antydede, at det var den katolske kirke, der havde påvirket de katolske parlamentarikere til at stemme mod betænkningen. Det ville 
vi gerne se nærmere på.”

Hvorfor?

”Vi ville gerne vide, om det virkelig kunne passe, at man i EU i den grad åbner op for religiøs påvirkning i de politiske beslutningsprocesser.”

Hvordan undersøgte I det?

”Vi interviewede blandt andet den katolske biskop i Danmark og COMECE´s presserådgiver. COMECE er den katolske
kirkes faste delegation i EU. Vi interviewede også forkvinden for Dansk Kvinderåd, som var med i European Women´s Lobby på det tidspunkt samt et dansk medlem af EU’s ligestillingsudvalg.”

Hvad kom I frem til?

”Sjovt nok mente folk, der var for betænkningen, at den katolske kirke havde influeret afstemningen. Den katolske kirke mener til gengæld ikke, at de udfører lobbyarbejde.”

Men det mener I, de gør?

”Det er det, de gør. Vi anvendte lobbyteori og kunne jo se, at de metoder, de anvender, er klassisk lobbyisme.”

Hvorfor mener de det så ikke selv?

”De vil ikke kaldes lobbyister, fordi de selv mener, at de har en særlig status. Som religiøs institution er de, i medfør af artikel 17 i Traktaten om den Europæiske Unions Funktionsmåde, blevet sikret dialog med politikerne og dermed adgang til de politiske beslutningsprocesser i EU. Den ret, mener de ikke, er lobbyisme.”

Hvordan er den katolske kirke repræsenteret i EU?

”Ved en fast repræsentation i Bruxelles  COMECE. De har 11 højtuddannede medarbejdere – primært jurister og statskundskabere. De afholder møder med parlamentarikerne, og de udsender foldere og pressemateriale, hvor de fortæller om deres holdning til forskellige emner og politikker inden for EU.”

Hvad var jeres konklusion?

”At den katolske kirke har dygtige lobbyister i Bruxelles. De er meget professionelle, og de arbejder strategisk for at forhindre abort.”

Hvad betyder det for os i Danmark?

”Det er vigtigt at være opmærksom på, at de fleste af Danmarks ligestillingslove kommer fra EU, så vi kan ikke være ligeglade med, hvem der påvirker de europæiske ligestillingspolitikker. Der kan være langt fra katolsk til protestantisk livsanskuelse. Desuden er det vigtigt at være opmærksom på, at 15 ud af 28 medlemslande i EU er katolske.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet