Fra Udlændingestyrelsen til egen NGO i Athen

19-11-2014
3 min.

Kenneth Brant Hansen har sammen med to andre danskere startet en lille græsk organisation, der hjælper uledsagede flygtningebørn, som ellers er overladt til vold, misbrug
og usle forhold i Athens parker.

I mange år sad jeg bag en skærm og arbejdede med flygtninge. Jeg arbejder stadig med flygtninge, men i mit nye job får jeg i bogstaveligste forstand snavs på fingrene,” fortæller Kenneth Brant Hansen med et skævt smil og holder sine støvede hænder frem.

Han er i fuld gang med renovere en ældre ejendom i det centrale Athen, som om kort tid skal stå klar som et kombineret fristed og socialrådgivning for de mange hundrede, uledsagede flygtningebørn, som bor i parker og på gaderne i Athen.

Det er typisk drenge mellem 12 og 17 år fra Afghanistan, der bruger Grækenland som indgang til Europa. De fleste opholder sig illegalt i Grækenland og er jaget vildt, fordi både politi og racister jagter dem, mens andre forsøger at tvinge dem ud i misbrug og prostitution.

”Det er en barsk tilværelse, hvor det mest handler om bare at overleve. Vi forsøger at give dem lidt frirum, hvor de dels kan få lov til at være børn, og hvor vi samtidig prøver at hjælpe dem til en bedre tilværelse,” fortæller Kenneth Brant Hansen, der er gift med en græker, hvilket var den oprindelige grund til, at han flyttede til landet.

Efter statskundskabsstudiet i Aarhus arbejdede han de første år i Udlændingestyrelsen.

Efter en årrække som projektleder i den græske flygtningehjælp, har han startet den nye NGO sammen to andre danskere, der begge har arbejdet med flygtninge-problemet som en del af deres uddannelser i Danmark. Midlerne til at starte projektet kommer blandt andet fra en række danske frikirker og IAS Danmark.

En forløber til projektet har været en fodboldskole to gange om ugen for flygtningedrengene. Her har de kunne mødes og lave almindelige drenge-aktiviteter.

”Nu håber vi at kunne give dem lidt mere frirum i vores nye lokaler, hvor de blandt andet kan spille bordfodbold og sidde med en PC. Samtidig forsøger vi og vores græske socialrådgiver at hjælpe dem til asyl eller familiesammenføring med deres forældre, der ofte er draget videre til fx Danmark og andre lande mod nord,” fortæller Kenneth Brant Hansen.

Den nye NGO har fået navnet FAROS, og formålet er, udover at hjælpe flygtningebørnene, at indsamle viden om drengenes liv og forhold i Athen. Fx til brug for danske kommuner og sagsbehandlere, der skal forsøge at hjælpe drengene, hvis de kommer til Danmark.

”Mange af børnene får varige traumer af det barske liv i Athens parker med seksuelle overgreb, vold og misbrug. Vi hører faktisk jævnligt, at livet her i Athen er mere barskt og umenneskeligt end den tilværelse, som de har haft i det land, de er flygtet fra.”

”Hvis en dansk socialrådgiver skal for-søge at hjælpe disse drenge med deres traumer, er det måske tiden i Athen, som har været den mest barske og som skal i fokus i en eventuel terapi, fortæller Kenneth Brant Hansen om den viden, som FAROS gerne vil indsamle og dele med fx danske flygtningemyndigheder. 

Hvorfor er det nødvendigt at lave en NGO og tage ansvar for noget, som egentlig burde være de græske myndigheders opgave?

”Den græske krise har fået mange frivillige til at tage ansvar for opgaver, som ikke længere bliver løst af myndighederne. Allerede før krisen var grækerne ikke for gode til at tage sig af de uledsagede flygtningebørn – nu har myndighederne helt givet op.”

Hvorfor er der så mange uledsagede flygtningebørn i Athen?

”Grækenland modtager rigtig mange flygtninge, der fx kommer i både til de græske ferieøer. I 2011 og 2012 kom 90% af samtlige flygtninge til Europa via Grækenland. Med den aktuelle uro i Syrien og Irak vil Grækenland fortsætte med at modtage rigtig mange flygtninge.”

Hvordan har I organiseret den nye NGO?

”Vi har opbygget og organiseret vores nye NGO helt på samme måde, som de fleste danske foreninger er organiseret med vedtægter, bestyrelse og en besluttende generalforsamling.”

Hvorfor har du valgt at bruge tid og kræfter på at starte en græsk NGO?

”Jeg kan se, at der er et kæmpe behov, og at det faktisk gør en forskel, om vi er her eller ej. Foreløbig arbejder vi ulønnet, men vi håber med tiden, at vi også kan skaffe penge til lønninger.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.