Djøfere forelsker sig i djøfere

10.11.2014

af

Hver femte kvindelige djøfer finder sammen en mand med samme baggrund. Mændene scorer også gerne lærerinden eller sygeplejersken.

Hvis kvinden i et forhold er chef, er manden det som regel også. Hvis kvinden er jurist, økonom eller statskundskaber, er manden det sandsynligvis også.

Djøfere forelsker sig ofte i djøfere. Mindst 21 procent af de kvinder, der arbejder inden for djøf-området har scoret en djøf-mand. Og tallet er endnu højere for jurister og de kvindelige djøf-ledere.

Derimod har kun 12 procent af de mandlige djøfere fundet en djøf-mage. Mænd kaster i højere omfang også kærligheden i retning af skolelæren, pædagogen, lægen, sygeplejersken og sekretæren.

Det viser en særopgørelse, Danmarks Statistik har lavet for djøfbladet. 

Fordelene ved et djøf-match

Mange par finder kærligheden på studiet og på arbejdspladserne. Igennem årene er flere kvinder blevet djøfere, og det betyder, at flere har fundet en partner med samme baggrund, forklarer Mette Verner, professor på KORA og forsker i køn og arbejdsmarked.

På flere punkter kan et rent djøf-match være en fordel, siger hun.

"Mænd og kvinder danner gerne par med nogle med nogenlunde samme baggrund. Forskningen viser, at det mindsker risikoen for at blive skilt." 

Manden skal matche kvindens værdier

Når kvindelige djøfere oftere end mandlige finder sammen med en partner med samme baggrund, er der flere forklaringer:

Den matematiske. Der er flest mandlige djøfere, så kvinder har større sandsynlighed for at finde et match.

Den psykologiske. Kvinder stiller andre krav til partneren end mænd, fortæller Kenneth Reinicke, kønsforsker på Roskilde Universitet.

"Kvinder søger en partner med fælles interesser, og hvor de er åndeligt ligeværdige. Det betyder også noget for mænd, men i mindre grad. Kvinder gifter sig gerne opad. Manden bliver ikke hædret og æret for at finde en højtuddannet partner, mens andre mænd groft sagt godt kan savle, hvis hun er ung og ser godt ud," siger kønsforskeren. 

Høje forventninger hos højtuddannede kvinder

Kenneth Reinicke slår fast, at synet på den optimale partner hænger sammen med kulturelle forestillinger, der er dybt indskrevet i kroppen og hovedet.

Og der er vitterligt forskel på, hvilke krav mænd og kvinder stiller til drømmepartneren. Datingsiden ’Partner med Niveau’ henvender sig målrettet til højtuddannede og forsøger at lave et match blandt andet ved hjælp af et spørgeskema.

32 procent af de veluddannede singlekvinder svarer, at uddannelsesniveauet er vigtigt, når de leder efter en partner. Det samme mener kun 22 procent af de veluddannede mænd.

Hver fjerde veluddannede kvinde går også op i, hvad manden skal tjene for at være attraktiv. Indkomst betyder kun noget for hver tiende veluddannede mand, viser datingsitets opgørelse til djøfbladet.

De højtuddannede kvinders høje forventninger til en potentiel partner kan gøre det sværere for dem at finde kærligheden, oplever Line Fels Birkelund, Brand Manager på ’Partner med Niveau’. 

Dobbeltkarriere giver børnekvaler

Det lykkedes dog hovedparten af de kvindelige djøfere at finde en partner på den ene eller anden måde. Men selv når manden matcher kvinden fagligt og lønmæssigt, er der også bagsider af medaljen ved at være i et djøf-forhold, hvor begge går op i deres karriere, mener professor Mette Verner.

"Hvis begge har lederstillinger, og man har børn, er det svært at få kabalen til at gå op. Det er vanskeligt at finde balancen mellem arbejde og familieliv," siger hun.

 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet