Unge i job guider ledige dimittender

08-10-2014
2 min.

Hvordan fik du jobbet? Det var det absolut mest stillede spørgsmål, da en flok dimittender og ’næsten’ dimittender fik lov at skyde løs med spørgsmål til ti nyuddannede djøfere i job.

Der blev spurgt i et væk, da Djøf en sen september eftermiddag inviterede ledige dimittender og kommende kandidater til at udspørge ny-uddannede djøfere, der har landet et job. Ordet var frit, men ét spørgsmål gik igen og igen: ’Hvordan fik du jobbet?

Det var der mange forskellige svar på: Via praktikophold, via løntilskudsjob, via jobopslag, via netværk, men i særdeleshed via studenterjob. En overvægt af de nyuddannede i job fortalte nemlig, at vejen til deres første job var gået via deres studenterjob.

Udover at nogle spørgsmål gik igen og igen, var der et andet kendetegn. Rådene til, hvordan man gør sig attraktiv over for kommende arbejdsgivere og til, hvilke veje man skal gå for i sidste ende at få et job, var meget forskellige. ’Jeg er generalist og har prøvet meget forskelligt, både når jeg har valgt fag, når jeg har haft studiejob, og når jeg har skrevet opgaver’, lød det fra én. En anden havde hurtigt specialiseret sig og mente, at lige netop det havde gjort vejen til et job nemmere for hende. Nogle havde haft held med at søge meget bredt, mens andre var gået efter en specifik branche.

LinkedIn giver ikke jobs

Ingen havde fået deres job via LinkedIn.

”Men det er til gengæld vigtigt hele tiden at opdatere din LinkedIn-profil, for når du søger job og måske er én af dem, der er i spil til at få jobbet, så vil arbejdsgiveren helt sikkert tjekke dig ud på LinkedIn,” lød det fra en af dem i job.

”Og lad nu være med kun at gå efter drømmejobbet. Der er rigtig mange job, der kan vise sig at blive til drømme-jobbet,” lød det fra en anden.

Anne-Sophie Lindvold er kommende cand.merc.com. Hun er bange for, at hun har kørt sig selv op i et hjørne i forhold til den kommende jobsøgning, fordi hun udelukkende har haft studiejob i modebranche.”Men jeg fik et rigtig godt råd om ikke at fokusere på branchen, men på de metoder jeg har lært og brugt. Så jeg skal hjem og omskrive mine ansøgninger nu.”

Theis Dencker, der er nyuddannet cand.scient.pol. og ansat i et offentligt løntilskudsjob tog særligt én aha-oplevelse med sig hjem.

”Det var sjovt at høre om mulighederne i små private virksomheder.”

Konklusionen på de jobsøgendes møde med dem, der er i job, var altså, at der er mange måder at gøre sig attraktiv over for arbejdsgiverne på, og der er mange veje at gå for at lande jobbet. Så de jobsøgende kunne hver især tage de tip med hjem, som passede til dem og deres situation.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.