Værd at vide om Korea

15-01-2014
2 min.

K-pop erobrer verden

I 2012 fik Danmark og resten af den vestlige verden en smagsprøve på koreansk kultur i form af internetfænomet Psy og hans Gangnam Style.

K-pop – et mix mellem asiatisk og vestlig pop – har dog længe været populært i det meste af Asien. Og de seneste år er k-pop også blevet populært i Sydamerika, Indien og Mellemøsten. Ifølge magasinet Billboard omsatte den koreanske musikindustri for knap 20 milliarder kroner alene i første halvdel af 2012.

Der findes et hav af forskellige k-pop-grupper, og der er opstået adskillige k-pop-skoler, hvor eleverne lærer at danse og synge på den helt rigtige måde.

Musikken distribueres primært online. Gangnam Style blev den første video på Youtube, der rundede en milliard hits – i dag har næsten to milliarder set videoen. Men også grupper som Girl Generation og Big Bang storhitter på Youtube og andre sociale medier.

Det er dog ikke kun k-pop, der hitter internationalt. Særligt i Asien og Sydamerika er koreanske tv-serier populære, og koreanske film har vundet adskillige priser på internationale filmfestivaler.

Lange udsigter 
til genforening

En genforening af Nord- og Sydkorea vil koste milliarder. Og blandt sydkoreanere er opbakningen til en genforening kraftigt på retur – særligt blandt de yngre generationer.

Langs en 3 km bred demilitariseret zone mellem Nord- og Sydkorea står flere end en million soldater overfor hinanden – støttet af missilsystemer, kampfly og tanks. Og der har de stået i mere end 60 år. Formelt er de to lande stadig i krig. Der eksisterer ikke nogen fredsaftale,
men kun den våbenhvile, der blev underskrevet ved Koreakrigens afslutning i 1953.Selvom en fredelig genforening er indskrevet som mål i den sydkoreanske forfatning, er udsigterne til, at det sker inden for en overskuelig fremtid, minimal. Ikke mindst fordi befolkningens opbakning til en genforening daler år for år. I 1994 anså 94 procent af den sydkoreanske befolkning en genforening som nødvendig. I 2007 var tallet faldet til 64 procent ifølge en undersøgelse fra Seoul National University.

Kun omkring fem procent af den sydkoreanske befolkning kan fortsat huske tiden, hvor Korea var ét samlet land. Og spørgsmålet om genforening optager ikke de yngre generationer. Ifølge en undersøgelse fra tænketanken Asan Institute, svarer kun 18 procent af de unge sydkoreanere i 20’erne, at de føler et fællesskab med befolkningen i Nordkorea.

”Jeg tror unge koreanere i dag føler, de har mere til fælles med amerikanere og europæere end med nordkoreanere,” siger 21-årige Kim So-Young til avisen The Guardian.

En anden årsag til den dalende opbakning er prisen på en genforening. Hvor den økonomiske forskel inden genforeningen af Tyskland var 1:2 eller 1:3, er forskellen mellem Nord- og Sydkorea mindst 1:15 – og nogle mener, det snarere er 1:40. Finansministeriet i Seoul skønner, at en genforening vil koste op til syv procent af Sydkoreas BNP i 10 år. Noget, den enkelte sydkoreaner vil mærke på pengepungen.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.