Controller blev rockstjerne i Indien

29-01-2014
2 min.

Cand.merc. Daniel Lose skiftede Excel-hverdagen i Microsoft ud med glade børn og autografer, da han underviste i computerbrug på en skole i Indien.

Daniel Lose sidder ved et mødebord i Microsofts kontorbygninger i Hellerup Havn. Det er grå vinterdag i Nordsjælland og svært at forestille sig, at han for et par måneder siden skrev autografer og var rockstjerne på en skole i Indien.

”99 ud af 100 dage sidder jeg på kontoret – enten med Excel, i møder eller i telefonkonferencer. Klassisk controller med mus i den ene hånd og tastatur i den anden.”

Sidste år brugte han dog noget af sin tid på at undervise børn i, hvordan de bruger en computer. Vel at mærke i Indien.

”Alle fuldtidsmedarbejdere i Microsoft får tre frivilligdage om året, som de kan benytte til at tage fri med løn og arbejde frivilligt med, hvad de har lyst til. I vores afdeling fandt vi ud af, at ingen i afdelingen havde brugt dem det sidste år.”

De fandt derfor frem til, at de ville oprette et computerlokale på en skole i Syd-indien. Seva Mandir hedder skolen, som en dansk missionær startede i 1921 med hjælp fra Gandhi. 

”Vi skulle bo på skolen i fem dage og undervise dem i IT – primært Internet, Word og Excel. Vi endte med at bruge meget tid på computerkendskab som for eksempel højre-, venstre- og dobbeltklik på musen, så træningsplanen måtte revideres undervejs.”

Den indiske virkelighed kolliderede nemlig med alle planer, de havde med hjemmefra. Største udfordring var, at ingen af dem, de skulle undervise, forstod andet end det mest basale engelsk. Løsningen var at bruge tolke fra det lokale Microsoft kontor. Samtidig var ambitionerne om Excel-undervisning for store til fem dage med elever, der aldrig har set en computer før.

”Vi lavede let IT-træning med de ældste børn og underviserne og legede med Xbox (spillemaskine red.) med de mindste elever. Børnene elskede det. Selvom vi arbejdede 14 timer om dagen, var det en stor oplevelse. Vi var rockstjerner og smilede 14 timer i træk hver dag, fordi børnene var så glade og interesserede. Allersidste dag skulle vi skrive autografer. Og her taler vi altså om kontormus og finansmænd.”

Mus og mænd var af sted i ti dage. De brugte også egne feriedage på turen. 

Hvordan oplever du at få tre frivilligdage af din arbejdsgiver?

”Det er fantastisk. Jeg kan sagtens se Ekstrablads-vinklen med, at Microsoft scorer billige pr-point, men jeg kan
ikke se, hvad der er forkert ved det, vi
gjorde for børnene i Indien.”

Hvor stor er skolen?

”Skolen har 2.500 elever. 1.800 af eleverne er piger, og mange af dem er fra fattige kår og bor på skolen. Vi donerede 30 computere, to XBox-konsoller, to fladskærme og en forbedret internetforbindelse samt stole og borde til dem.”

Hvad har turen betydet for dig?

”Jeg ved ikke, hvornår jeg sidst har
været så glad i så mange dage i træk. Jeg bliver helt rørt af at tænke på det. Der var så mange børn, som bare smilede og var interesserede og glade.”

Hvad er din titel i Microsoft?

”Business Controller for SMS&P.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.