Flest får job på opslåede stillinger

17.9.2014

af

Seks ud af ti får job på opslåede stillinger. Men netværk, en tidligere uopfordret ansøgning eller en toptunet LinkedIn profil, kan netop være det, der baner vejen.

Sådan har djøferne fået deres job

Headhuntet                      13%      

Netværk                           16 %

Stillingsannonce                59 %

Søgt uopfordret                   4 %

Gennem tilskudsstilling        1 %

LinkedIn                              0 %

Andet                                  7 %

 

Kilde: Djøfs Arbejdslivsundersøgelse 2014

    

De fleste djøfere har fået deres job via en opslået stilling. Mens kun fire procent har landet jobbet efter en uopfordret ansøgning – se boks i højre spalte.

En mindre andel er blevet headhuntet til jobbet eller har fået det gennem netværk, viser udtræk fra Djøfs nye ’Arbejdslivsundersøgelse’ 2014 ved svar fra 1.053 djøfere i beskæftigelse. Ifølge undersøgelsen har ingen af de adspurgte fået job via LinkedIn.

Mange stillinger skal slås op

Frederik Iuel, chefkonsulent i Djøfs Karriere- og Kompetencecenter, kan dog ikke helt genkende tallene.

”Jeg møder rigtig mange, der både gerne vil og også søger uopfordret. Andre undersøgelser peger da også på, at dét netop kan være genvejen til et job. At så mange alligevel tilkendegiver, at de har fået deres job via en stillingsannonce, hænger formentlig sammen med, at alle offentlige stillinger og også nogle private jo skal slås op.”

Søg endelig også uopfordret

Men selv om man har søgt en opslået stilling, kan det i sidste ende være forarbejde på andre fronter, der er afgørende for, at man lander jobbet, understreger Frederik Iuel.

”Det kan sagtens være en tidligere uopfordret ansøgning, en toptunet LinkedIn profil eller det, at man kender én eller flere af de ansatte via sit netværk, der fører til, at man kommer til samtale. Og som i sidste ende måske også er afgørende for, at man får jobbet.”

Frederik Iuel peger på, at fire ud af ti jo rent faktisk får et job uden om det officielle jobmarked.

”Det korte af det lange er, at der er mange måder at få et job på, og det bedste, man kan gøre, er at spille på alle tangenter. Men find først og fremmest ud af, hvad der gælder i den branche, hvor du gerne vil have et job. I den finansielle sektor har de én måde at rekruttere på, mens de fx gør det på helt andre måder i de mindre produktionsvirksomheder.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Udlændinge- og Integrationsministeriet
Job
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen
Job
Rytmisk musikkonservatorium
ANNONCE

Kommentarer

Anne Petersen
10 år siden
Man må gå ud fra, at respondenterne er rimeligt repræsentative, så når 4% har fået job via uopfordrede ansøgninger, så svarer det til ca. 4% af Djøfs medlemmer +/- statistisk usikkerhed. Da der kun er et vist antal opslåede jobs, lever ansatte og konsulenter indenfor arbejdsløshedsindustrien af at vejlede de ledige i at søge udopfordrede jobs og bruge netværk ud fra devisen om, at noget skal tiden jo gå med, indtil det rigtige opslåede job dukker op. Af samme grund kan arbejdsløshedsindustrien heller ikke lide resultatet af disse undersøgelser.
Pernille From Hansen
10 år siden
Det er rigtigt at stillinger i det offentlige skal slåes op, og det derfor at naturligt at de fleste folk der søger der, får job via stillinger. Men i det private er der ikke krav om dette. Men det er en interessant undersøgelse. Dog mangler jeg en vigtig oplysning: Hvor mange af de adspurgte i undersøgelsen havde arbejdet systematisk med uopfordrede ansøninger og netværk? Det er jo logik at hvis man spørger en gruppe der kun foirtrinsvis søger stillinger, så vil størstedelen også lande via stillinger. Jeg spørger fordi at IDA også publicerede en lignende undersøgelse med samme resultater, men her var der ikke blevet spurgt om hvor mange der brugte uopfordrede og netværk. Hvis jeg tager udgangspunkt i de kandidater jeg arbejder sammen med til dagligt, så er det en forsvindende lille del der overhovedet giver sig i kast med uopfordrede - derfor kan man ikke få et ordenligt billede af det. Så det spørgsmål er vigtigt at få med.