Ledelsen hjælper ikke stressramte

6.6.2014

af

Ny international undersøgelse viser, at du ikke kan forvente opbakning fra din chef, hvis du er stresset på arbejdet. Det samme gælder i Danmark.

Hvis du føler, at du har problemer med din nærmeste chef eller har for meget arbejde, kan du ikke regne med hjælp fra ledelsen på din arbejdsplads. Det er i hvert fald opfattelsen hos 66 procent af de 7.000 personer, der har deltaget i en international undersøgelse foretaget af jobsøgningssiden Monster. Det skriver det amerikanske magasin Psychology Today.

Næsten 50 procent svarer, at de har skiftet job for at undgå stress. For 61 procent førte stress til en fysisk sygdom med søvnløshed, depression og familieproblemer til følge.

Undersøgelsen dækker over meget store forskelle. I USA har 57 procent f.eks. skiftet job pga. stress, mens det samme kun er tilfældet for 19 procent i Indien.

Også problemer i Danmark

En undersøgelse foretaget af analyseinstuttet YouGov Zapera i 2009 for Ugebladet Mandag Morgen viste, at 6 ud af 10 stressramte i Danmark ikke følte, at de havde opbakning fra ledelsen, og at en fjerdedel endte med at miste deres job pga. stress.

Erhvervspsykolog Majken Matzau mener, at det stadig er et udbredt problem.

”I mange af de virksomheder, jeg kommer ud til, oplever jeg, at der ikke er opbakning fra virksomheden,” siger hun.

Stress er et strukturelt problem

Virksomhederne ser ofte stress som et problem, der relaterer sig til medarbejderens person. Men Majken Matzau mener, at stress i virkeligheden handler mere om den enorme kompleksitet, der er i virksomhederne i dag. Det skaber stress for medarbejderne, når de jævnligt udsættes for organisationsforandringer og oplever, at deres arbejde indeholder for meget ansvar kombineret med for lidt frihed til at bestemme over, hvordan opgaverne skal løses.

Matzau anbefaler derfor, at stress ikke alene bliver en opgave for den nærmeste chef – der oftest selv kan være klemt mellem flere led – men for topledelsen.

Stresshåndtering betaler sig

Topledelsen i Oticon hyrede for cirka to år siden Majken Matzau til at træne medarbejdere og ledere til at håndtere stress på arbejdspladsen. Før det havde virksomheden allerede i et par år haft et samarbejde med eksterne psykologer om akut psykologhjælp for stressramte.

”Vores forventning var, at ledere, der var mere kompetente omkring stress, ville kunne identificere og hjælpe medarbejdere på vej mod stress på et tidligere tidspunkt,” siger HR Business Partner Kirsten Schmidt, der sidder med stress-samtaler med medarbejdere og ledere i Oticon.

I dag oplever Kirsten Schmidt, at medarbejderne er blevet mere tilbøjelige til at melde ind om stress. Samtidig er der færre sygemeldinger som følge af stress og flere forebyggende samtaler om f.eks. for mange arbejdsopgaver eller behov for klarhed om rammer.

Gå før det er for sent

Men det er desværre ikke tilfældet for de fleste virksomheder. Så hvis man som medarbejder oplever stress og ikke får opbakning fra ledelsen – og ønsker at blive i jobbet – foreslår Matzau, at man finder en person, der kan tale éns sag, f.eks. en erhvervspsykolog, tillidsrepræsentant eller HR. Ellers mener Matzau på linje med den internationale undersøgelse fra Monster, at det bedste er at finde et andet job.

”Hvis man vender tilbage uden støtte, risikerer man at falde tilbage med et ordentligt brag og få kronisk stress. Det er at gamble med sit helbred,” siger Majken Matzau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 4. mar. 2024
Job
Københavns Professionshøjskole, Campus Carlsberg
Job
Styrelsen for Patientsikkerhed
Job
GrønlandsBANKEN
Frist 1. mar. 2024
Job
Verisure
Frist 23. mar. 2024
ANNONCE

Kommentarer

Catharina Sveistrup Damgaard, Bisidderen.dk
9 år siden
Hvordan er det, at DJØF understøtter et mere stressfrit arbejdsmiljø ?