Det lyserøde valg

9.4.2014

af

Homoseksualitet har aldrig været forbudt i Vietnam, men par af samme køn, som lever sammen, har færre rettigheder, og homoseksuelle har stadig problemer med at blive socialt accepteret.

Den vietnamesiske fotograf Maika Elan satte sig for at vise at homoseksualitet er normalt og eksisterer i det vietnamesiske samfund. Det blev til den prisbelønnede fotoserie Pink Choice, der er støttet af den danske ambassades kulturfond, og som bl.a. har vundet en førstepris ved World Press Photo i 2013. 

”I Hanoi er det meget svært at være homoseksuel, fordi befolkningen lever meget tæt med deres familie. Det er meget nemmere i Ho Chi Minh City i syd, fordi folk arbejder og bor i byen. Her lejer de bare et værelse uden familiens indblanding. Folk er også meget mere åbne dér end i Hanoi,” fortæller Maika Elan. 

Maika Elan gik efter at fotografere situationer og private øjeblikke, hvor personerne opførte sig naturligt uden omverdens nysgerrige eller misbilligende blikke. Det kommer i serien bl.a. til udtryk i billedet af to mænd, forretningsmanden Hieu og socialarbejderen Thang, der vasker hinanden siddende i
 plastikkar på deres hustag.

Historisk har Vietnam ikke været åbent over for homoseksualitet, men den kommunistiske regering overvejer at anerkende ægteskab mellem mennesker af samme køn. I så fald vil det være det første asiatiske land til at tage en sådan beslutning. Det er dog ikke på alle menneskerettighedsspørgsmål, at den nærmeste fremtid i Vietnam tegner lyserød.

Trods smukke regeringsproklamationer og Vietnams deltagelse i  FN’s menneskerettighedsråd bliver journalister, advokater og internetbrugere, som giver udtryk for ønsker
 om større politisk frihed og demokrati, fængslet eller sat i husarrest. Der bliver stadig slået hårdt ned på fredelige
markeringer eller aktiviteter, som stiller spørgsmål ved ét-partistaten eller regeringens håndtering af følsomme spørgsmål.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet