Vi skal være åh så perfekte

25-09-2013
2 min.

Kolleger er hårde ved de mindst attraktive, viser ny amerikansk forskning. Dansk mobbeforsker er ikke overrasket. Også i Danmark er tendensen klar: Udseendet betyder mere og mere.

Det er ikke nok, at du opfører dig på den rigtige måde. Du skal også se ud på en speciel måde, hvis du vil have positiv opmærksomhed fra dine kolleger. Det viser en ny amerikansk undersøgelse ifølge arbejdsmiljoviden.dk.

Forskere fra Notre Dame University i Indiana konkluderer, at der er et direkte link mellem, hvordan vi ser ud, og hvordan vi bliver
 behandlet af vores kolleger.

”Personer, der ikke fremtræder så attraktive, har større risiko for at blive udsat for en grov, uhøflig og endog ondskabsfuld behandling af deres kolleger,” siger professor Timothy Judge, en af forskerne bag undersøgelsen.

Sandkassesnak blandt voksne

Sådan en tendens bekymrer i høj grad Annie Høgh, lektor på Institut for Psykologi på Københavns Universitet og forsker i mobning på arbejdspladsen, men det overrasker hende på ingen måde. Og hun vil ikke afvise, at det også finder sted på danske arbejdspladser.

Her i Danmark er det ikke kun i sandkassen, der bliver talt grimt om ’hende med de tykke briller’ eller ’ham med flyveørerne’, siger Annie Høgh,

”Det florerer i bedste velgående blandt voksne også. Men når vi når derhen, hvor det bliver decideret mobning, er det så tabubelagt, at vi ikke taler om det. Og ingen vil vedgå sig, at det også
foregår blandt voksne.”

Kun det perfekte er godt nok

Tidligere undersøgelser fra blandt andet Metroxpress viser, at 
ni ud af ti danskere mener, at smukke mennesker har bedre mulighed for at få job end de mindre attraktive.

Annie Høgh har dog ingen forskningsresultater, der viser, at medarbejdere bliver behandlet dårligere af deres kolleger udelukkende på grund af et mindre attraktivt ydre.

I Djøfs seneste mobbeundersøgelse fra 2012 er der heller ikke specifikt spurgt til, om man som medarbejder eller chef har været udsat for ubehagelig opførsel på grund af sit udseende.Men ifølge et par af fritekstsvarene har flere oplevet stikpiller fra kolleger på grund af deres vægt. En fik fx udleveret en firmatrøje i størrelse XL til trods for, at hun selv havde bestilt en størrelse M.

Og selv om Annie Høgh ikke har forskning, der viser, at medarbejdere bliver behandlet dårligt på grund af deres udseende, så er én ting sikkert:

”Det ligger mere og mere i vores kultur, at vi bare skal være så perfekte. Vi skal være tynde, vi skal være smarte, og vi skal være sporty. Og vi skal ikke stikke for meget ud. Forældre tager jo også deres børn ud af skolen, hvis der er for mange fremmede,” siger
Annie Høgh.

Ifølge Timothy Judge, der står bag den amerikanske undersøgelse, går det ikke alene ud over produktionen og den enkelte, når vores udseende er bestemmende for, hvordan vi bliver behandlet. Det er også et stort samfundsproblem:

”Det er altså ikke en anerkendt kvalifikation for de fleste job, at man skal være attraktiv. Men vi er åbenbart mere påvirket af, hvor attraktive vi opfatter kolleger, end vi vil være ved,” siger han ifølge arbejdsmiljoviden.dk.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.