Patienttøj pacificerer

11.9.2013

af

Hvis politikerne vil have folk hurtigere gennem hospitalssystemet, skal patienterne ud af det hvide hospitalstøj. Det konkluderer cand.comm. Tina Kraft i sit speciale.

Den hvide verden - et speciale om patienttøj

Specialets konklusion er:

At patienttøj er med til at pacificere patienter. Det gør, at de lever sig ind i patientrollen og slækker på deres personlige hygiejne.

Hvordan fik du idéen til emnet?

”Jeg skulle have fjernet min galdeblære. Der gik det op for mig, hvor ubehageligt det var at have patienttøj på. Jeg fik en skjortebluse, der stod helt åben. Jeg kunne ikke have bh på, så man kunne se lige ind til alting. Jeg fik også et par kæmpestore underbukser, og så havde de ikke nogen badekåbe, jeg kunne passe. Så jeg skulle have et tæppe rundt om benene i stedet. Det var hæsligt.”

Hvordan greb du specialet an?

”Jeg interviewede indlagte patienter i Aarhus. Jeg gik tæt på kroppen og den kropslige oplevelse, filmede patienterne og bad dem om skiftevis at iklæde sig deres eget tøj, deres patienttøj og noget ny-designet patienttøj. Jeg tog billeder af de tre udgaver af patienterne og diskuterede billederne med dem. Derefter kombinerede jeg den viden med mine teorier fra studiet.”

Hvad er konklusionen på specialet?

”At patienttøj er med til at pacificere patienter. Det gør, at de lever sig ind i patientrollen og slækker på deres personlige hygiejne. Man lægger lidt ansvaret fra sig og bliver den der passive patient.”

Er det et problem?

”Ja, man vil jo gerne have folk hurtigt ud af hospitalssengene, fordi det er bedst for folk selv og for økonomien på hospitalerne. Og så er det også et problem, fordi mange folk føler sig umyndiggjort og sygeliggjort og synes, det er ubehageligt at have det på.”

Er der forklaring på hvorfor tøjet er, som det er nu?

”Jeg troede, at der var en speciel grund, men det er der ikke.”

Hvad kan man bruge din konklusion til ude i virkeligheden?

”Man kan bruge den til at lave noget nyt patienttøj, som ikke pacificerer.”

Og hvad vil det betyde?

”Hvis man laver noget ordentligt patienttøj, så betyder det, at folk oplever en øget komfort, og at de føler en større værdighed. Det vil også tilskynde folk til at komme ud af sengene og stuerne.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Louise Andersen
8 år siden
Hejsa Tina ! Selvom det er ved at være et par år siden, er jeg også meget interesseret i at læse dit speciale. Er det muligt ? Mvh Louise Andersen
Tina Kraft
10 år siden
Hej Ellen Du kan sende mig en mail: kraft@tinakraft.dk og så sender jeg det som en pdf fil til dig. Tak for din interesse. Cv Tina Kraft