Jeg skyder din mand

25-09-2013
4 min.

Godt hver tredje kommunalpolitiker bliver chikaneret. Tonen er blevet mere hånlig og hård, mener tidligere borgmester.

Byrådspolitikere må lægge øre til lidt af hvert fra borgerne. Og det er også helt ok, mener tidligere borgmester og nu afgående kommunalpolitiker i Fredericia, Uffe Steiner Jensen (A). Men især én gang blev det bare for meget.

En aften ringede telefonen, og Uffe Steiner Jensens kone tog telefonen.

”Min kone fik en kvinde i røret, der sagde, at hun ville skyde mig. Det er ikke i orden, når min familie i den grad kommer i skudlinjen,” siger Uffe Steiner Jensen.

Det går ud over børnene

Også Hanne Broe, kommunalpolitiker for Kultur- og Miljølisten i Odder kommune er jævnligt blevet chikaneret. Og hun er enig i, at det er værst, når familien bliver indblandet.

”Vi har fået smidt maddiker, jord og mudder i postkassen. Da jeg var tiende mandat i et 10-9 flertal i forbindelse med nedskæringer på skoleområdet, blev mine børn chikaneret af både elever, lærere og forældre i skolen. Og jeg er blevet truet af og råbt efter i byrådssalen fra borgere, der sagde, at jeg bare kunne vente, til jeg kom ud,” fortæller Hanne Broe.

Tonen er blevet hårdere

Lidt mere end hver tredje kommunalpolitiker har ligesom Uffe Steiner Jensen og Hanne Broe haft ubehagelige oplevelser med borgere, som de betegner som grænseoverskridende. Det viser en undersøgelse, som Djøf har gennemført blandt danske kommunalpolitikere. 758 har svaret.

Chikanen har forskellig karakter. Godt hver tiende har oplevet trusler imod sig selv og/eller familien. Lidt færre end hver tiende har mødt aggressiv optræden, som fx spyt og slag. Den samme andel har oplevet chikane mod deres bolig eller bil. Andre igen er blevet generet på Facebook, i mails eller i lokalavisens spalter.

Færre skydeskiver – flere skud

Det overrasker egentligt Roger Buch, ph.d. i statskundskab og forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, at det ikke er mere end godt hver tredje kommunalpolitiker, der har oplevet grænseoverskridende optræden fra borgernes side. Han gennemførte selv en lignende undersøgelse i 2005, og der kom han frem til samme resultat. Men meget er sket siden.

”Med de sociale mediers indtog er tonen blevet skarpere. Og der har været store besparelser i kommunerne siden 2009, hvor skoler er blevet lukket, og der er skåret ned på ældreplejen – sikkert til stor frustration for en del borgere,”  mener han.

Derfor undrer det Roger Buck, at ikke endnu flere kommunalpolitikere føler sig chikaneret i dag.

Samtidig er der efter kommunalreformen kommet færre kommunalpolitikere, så en mindre andel politikere må tage imod det, der nu måtte komme – det burde alt andet lige betyde, at den enkelte ville opleve en stigning i chikane-sagerne, mener Roger Buck.

”Men kommunalpolitikerne er nok blevet mere hårdhudede, fordi de har vænnet sig til, at tonen er blevet hårdere. Og det lyder også til, at flere bliver udsat for grovere chikane, end de gjorde i 2005,” siger Roger Buch.

Det gør ondt hver gang

Hanne Broe har siddet i byrådet i otte år, og hun har oplevet lidt af hvert, og hun synes ikke rigtig, at hun er blevet mere hårdhudet. Hun vænner sig aldrig til det, når tonen, eller den måde borgerne optræder på, bliver ubehagelig.          

”Det gør lige ondt hver gang. Men jeg er nok det, nogle vil kalde dum-stædig, for jeg kan jo bare stoppe som politiker. Men så længe familien bakker op, så bliver jeg ved,” siger Hanne Broe.

Hun har især fokus på sine børn i forbindelse med chikanerierne.

”Men jeg må have opdraget dem i den rigtige demokratiske ånd, for de siger: ’Du skal i hvert tilfælde ikke lade dig stoppe af dét’.”

For nemt på nettet

Lykke Outzen (C), der sidder i byrådet i Køge, har også mærket den skærpede tone. Hun har fået både breve, mails og Facebook-kommentarer, der var mere eller mindre ubehagelige. Men hun har også en oplevelse, der særligt har prentet sig fast hos hende.

Hun havde lagt et, synes hun selv, helt uskyldigt opslag på Facebook. Men en af kommentarerne var: ’Hvis du ikke fjerner det opslag, ved jeg ikke, hvad jeg gør ved dig.’

”Først tænkte jeg: ’Er det for sjov?’. Men så blev jeg faktisk lidt bange. Og hver gang jeg gik ind på Facebook, mødte kommentaren mig. Jeg begyndte at tænke: ’Skal jeg til at overveje, hvad jeg lægger ud?’,” fortæller Lykke Outzen.

Efter et stykke tid fjernede hun kommentaren, men ikke hendes eget indlæg, for det har ikke fået hende til at lægge bånd på sig selv i forhold til, hvad hun selv skriver eller lægger ud på Facebook.

Endnu værre for folketingspolitikere

Lykke Outzen lader sig ikke kyse af vrede, hårde eller hånlige kommentarer. Men hun kan ligesom Hanne Broe heller ikke bare sådan lige ryste dem af sig. Og af samme grund har hun også takket nej til at stille op til folketingsvalg. For hun mener, at folketingspolitikere er endnu mere udsat og bliver endnu mere udstillet i medierne end kommunalpolitikere.Der er i det helt taget kommet alt for meget fokus på politikernes privatliv, synes hun.

Den opfattelse deler hun med Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

”Det er beklageligt. Men det er nok en erhvervsbetingelse, man ikke kan komme ud over. Men man skal også passe på ikke at gøre det værre, end det er. Og så skal man også bide mærke i, at to ud af tre ikke er blevet chikaneret,” siger Roger Buch.

                            

                              

                                                         

                            

 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.