Hvorfor har du ikke fået fjernet barnet?

04-09-2013
4 min.
”Vores erfaring er, at flere firmaer ser det som en kalkuleret risiko at fyre medarbejdere på barsel,” siger Helene Rafn, lønforhandlingschef i Djøf. Illustration Mikkel Henssel

Da Johanne fortalte sin chef, at hun var gravid, skulle der pludselig omstruktureres. Barsel er ikke længere en garanti for at være fredet, når ledelsen skriver fyresedler.

Nakkefoldsscanningen gik godt. Nu skulle chefen have besked som det sidste inden weekenden.

Johanne var lidt nervøs for at skulle fortælle det, for hun havde allerede været på barsel én gang i løbet af sine knap tre år i den lille interesseorganisation. Det var blot seks måneder siden, at hun var vendt tilbage. Men hun havde en plan med. Ja, faktisk havde hun forberedt flere scenarier for, hvordan hendes barsel kunne blive til mindst muligt besvær.

Dem indviede hun sin chef i nogle timer efter scanningen. Hun ville være fleksibel, sagde hun, og arbejde 10-15 timer om ugen så hurtigt efter fødslen, som hun overhovedet kunne.

 

Pludselig omstrukturering

Chefen blev tydeligt overrasket over nyheden. Børn og karriere er svære at kombinere, sagde han. Og så spurgte han direkte, hvorfor hun ikke havde valgt at få fjernet barnet.

Da Johanne kom hjem fra arbejde, var hun både rystet og bange. Hun syntes, at chefen var gået langt over stregen, og havde en klar fornemmelse af, at det her ville ende galt.

Efter weekenden nævnte han ikke hendes graviditet med et ord. Men en uge senere skrev han til medarbejdere og bestyrelse, at forskellige omstændigheder ville fremskynde de planlagte omstruktureringer.

Nu ringede Johannes alarmklokker for alvor. For godt nok havde de tidligere talt om at dele arbejdsopgaverne anderledes, men deciderede omstruktureringer kendte hun intet til.

 

Solferien blev afsporet

I de følgende uger skete der intet, så hun håbede, at chefen havde besindet sig.

Lige inden Johanne skulle holde ferie, skrev han dog en plan for omstruktureringerne, og Johanne tog straks en snak med ham. De talte om, hvilke opgaver der fremover skulle løses, og hvordan Johanne kunne løse dem. Det gik godt, syntes hun.

Så drog hun og familien til Gran Canaria for at slappe af, men dagen efter ankomsten tikkede en mail ind. Chefen havde opsummeret deres snak, og han gengav udelukkende ting, der var i vejen: kvalifikationer Johanne manglede, og situationer hun efter hans mening havde klaret dårligt. Alt sammen var kritikpunkter, hun aldrig havde hørt før.

Derfor brugte hun solferien på at formulere argumenter, der kunne skræmme chefen til fornuft. Når han aldrig havde sagt, at hun ikke duede til sit arbejde, skulle han ikke slippe af sted med at bruge det som en grund til at fyre hende.

Da hun kom hjem, mailede hun sine kommentarer og fik at vide af chefen, at det var et fint input, som han ville vende med bestyrelsen. Hun håbede, at han nu indså, at det ville være for dyrt og besværligt at fyre hende. Men nogle dage senere kom opsigelsen.

 

En kalkuleret risiko

Det er meget usædvanligt, at en chef ligefrem efterspørger en abort. Men stadig flere arbejdsgivere slækker på respekten for ligebehandlingsloven, der forbyder at afskedige medarbejdere på grund af barsel.

Det fortæller lønforhandlingschef i Djøf, Helene Rafn, der forhandler i en del af de omkring 40 årlige sager om uberettiget fyring pga. barsel, som organisationen fører for sine medlemmer.

”Tidligere kunne vi sige til de gravide medlemmer, at de kunne være ganske rolige, fordi arbejdsgiverne var omhyggelige med at gå uden om dem, der skulle på barsel eller allerede var på orlov. Sådan er det ikke mere,” siger hun.

Især efter at den økonomiske krise slog igennem, er gravide blevet mere udsatte i forbindelse med fyringsrunder. Djøf har desuden flere eksempler på, at mænd på vej på barsel er blevet afskediget.

”Vores erfaring er, at flere firmaer ser det som en kalkuleret risiko at fyre medarbejdere på barsel. De ved godt, at det nok kommer til at koste dem, men gør det alligevel. På den måde er barsel ikke længere i samme grad en beskyttelse,” siger Helene Rafn.

 

Svær situation

Da chefen gav Johanne opsigelsen, var hun til dels lettet over ikke at skulle kæmpe mere. Men samtidig var hun fuldt bevidst om, at hun var i knibe. For hvem ansætter en kvinde, der er på vej på barsel?

Lige netop den problemstilling er med til at gøre gravide ekstra sårbare, hvis de bliver indlemmet i en fyringsrunde, forklarer Helene Rafn.

”Hvis man bliver sagt op, vil man normalt kunne bruge sin opsigelsesperiode til at søge job, men det er naturligvis svært for kvinder, der bliver fyret inden eller lige omkring fødslen,” siger hun.En økonomisk kompensation kan afbøde noget af besværet, men her skal man være meget påpasselig. Selv hvis arbejdsgiveren tager initiativ til at betale nogle måneders løn, bør man lade fagforeningen klare den type forhandlinger, pointerer Helene Rafn.

Man kan nemlig risikere at snyde sig sev, fordi det kan være vanskeligt at gennemskue, hvordan en sådan aftale harmonerer med f.eks. reglerne om barselsdagpenge.

 

Så billigt som muligt

Via Djøf fik Johanne otte måneders løn i godtgørelse fra arbejdsgiveren. I sig selv et resultat Johanne er godt tilfreds med – men de ekstra penge har ikke fået fyringen til at nage mindre.

Det har ærgret hende at opleve, at den arbejdsplads, hun oprindeligt var glad for, kun havde én ting på dagsordenen: at komme af med hende så hurtigt og billigt som muligt.

Og ikke mindst skuffer det hende fortsat, at hendes tidligere chef var klar til at bringe hende i den situation, hun nu står i. En situation, hvor dét, der skulle have været helt igennem lykkelige omstændigheder, forhindrer hende i at kunne lægge fyringen bag sig ved straks at finde et nyt job.

 

Johanne er et opdigtet navn. djøfbladet er bekendt med hendes rigtige identitet.

 

8 kommentarer
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer

Claus TV

04.09.2013 kl. 14.03

Fy for en muggen hankat... Kedeligt at brænde for et job hvor chefen stikker dig i ryggen. Og hvad er det for en bemærkning at komme med angående en potentiel abort??
Kedelig tilstand vores samfund er i i øjeblikket...

0 kommentarer
20
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Jessica

04.09.2013 kl. 18.39

Det samme skete for mig for år siden i udlandet--jeg var uforventet blevet gravid. Da jeg fortalt min chef spurgte han om ikke jeg skulle skaffe barnet af vejen. Jeg var lamslået.

Jeg beholdte barnet. Han blev så vred. Da jeg døjede med svær bækkenløsning begyndte han at sende mig på ærinder så jeg skulle gå mere. Jeg kunne ikke sygemelde mig fordi lægen troede ikke selv på det. Det endte med at jeg begyndte snuble og falde--bækken kunne ikke holde. En dag på en af ærinderne i en anden bygning faldt ned ad trapperne. Jeg endte på akutmodtagelse på sygehuset. De sat noget der var ud af led på plads igen og sendte mig hjem. Da jeg var lige kommet på sengen, meget chokeret og med smerter så ringede telefonen. "Hvornår kommer du igen i dag."

Jeg ville aldrig have troet det kunne ske i Danmark.

0 kommentarer
2
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Cecilie

04.09.2013 kl. 19.41

Jeg er også et eksempel på at man sagtens kan blive fyret selvom man er gravid. I øvrigt med meget tynde argumenter, men desværre med en fagforening (ikke djøf) som havde travlt med at lave frokostaftaler med min arbejdsgiver og syntes det var frygteligt irriterende at jeg ville møde personligt op til et forligsmøde.
Det er et hårdt slag at stå med voksende mave og en usikker fremtid. Så et lidt kram til "Johanne" herfra.

0 kommentarer
2
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Anonym

04.09.2013 kl. 21.12

Hermed en løftet pegerfinger til Johanne og andre om at have lidt respekt og loyalitet overfor virksomheder/organisationer.

Hun vidste jo godt at det ikke var smart, og som jeg læser havde lidt dårlig samvittighed.

Danske børnefamllier i dag synes jo sel at de ejer hele verden og skal have alverdens rettigheder, men lige så snart de skal vise lidt anstændighed den anden vej, så er helvede løs, og det er diskriminerende og alt mulig andet.

Dermed ikke sagt at denne leder håndterede det særlig heldigt.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Rasmus (dæknavn)

04.09.2013 kl. 21.30

Forfærdelig historie, men nok desværre ikke enestående. Den chef må hade børn. En trøst ved fyringen må være, at han ikke er værd at være ansat hos.
Hvis jeg skal være helt åben og ærlig, er det bl.a. på det grundlag, jeg forlængst har fravalgt børn i mit liv. Jeg var uheldig med flere af mine første ansættelser og oplevede at miste jobbet i bemandingsfunktioner mere end 1 gang og har også en gang mistet jobbet i forbindelse med en decideret sag, hvilket der jo også er tale om i Johannas tilfælde. HR-afdelingen strakte sig langt i forløbet, men derfor gjorde det jo ondt alligevel.
Netop indenfor mit fag - økonomi - bliver man nemt en flaskehals. Arbejdet kan ikke uden videre overlades til andre, og mange venter på det, der skal laves. Fejl er i almindelighed ikke en bagatel, for det er ikke en bagatel at aflevere et mangelfuldt regnskab. Det har aldrig været aktuelt og bliver det heller aldrig, men jeg tror virkelig, at jeg ville få problemer, hvis jeg skulle til at bede om barsel, selvom fædre i dag jo har juridisk krav herpå. Min tidligere chef - en moden kvinde uden børn - ville næppe have haft forståelse herfor.
I udgangspunktet er det jo ikke positivt at prioritere karriere fremfor familie, og som mand skal man selvfølgelig have en at få børnene med, så man kan sige, at det er mere af nød end af lyst, jeg har valgt af prioritere sådan, som jeg har. Til tider har jeg dog også haft følelsen af, at det at være single kan gøre en mere udsat ved en bemandingsreduktion, netop fordi de sociale omkostninger ved det ikke kan blive lige så store som for folk, der lever i parforhold.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Charlotte

05.09.2013 kl. 15.46

Da jeg læste Johannes indlæg, kom jeg til at tænke på et kursus med titlen 'Når chefen er psykopat'. Jeg havde selv en chef, der på et kursus - et kursus! - spurgte en 'medarbejder', der måtte melde sig syg med uhelbredelig kræft, hvem hun havde tænkt skulle overtage hendes arbejdsopgaver? Samme chef spurgte i virkelighedens verden en kvindelig medarbejder, der var blevet kræftopereret i ansigtet, og som var mødt på arbejde stort set fra hospitalssengen, men som nu måtte melde sig syg igen: 'Det er ikke, fordi du ikke kan arbejde; det er, fordi du ikke vil.' Jeg var selv igennem hans mølle af nedgørelser og chikanerier, og sammen med en verbal forhånelse af psykopatisk karakter fra den øverste leders side, gik jeg helt ned med flaget, og er først nu, 3 år efter den første episode, så ganske småt ved at have mod på overhovedet at bevæge mig ud på arbejdsmarkedet igen. Det har kostet samfundet 1 års sygedagpenge, som kun blev til et år. pga. begrænsninger i lovgivningen. Efter den tid har jeg været syg på almindelige dagpenge. Mht. Johanne og fyring af gravide, så er hårde chefer ikke gode for samfundets bundlinje. De skaber mere end almindelig utryghed, og dermed skaber de ineffektive medarbejder, der tænker mere på chefens humør end på at løse arbejdsopgaven bedst muligt. Og når børn ikke ses som et samfundsgode men en belastning, hvem skal så hente vand ved brønden for os, når vi bliver gamle?

0 kommentarer
3
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Christian Sørensen

06.09.2013 kl. 16.25

Barsel er og bliver et problematisk forhold på den ene eller den anden led.
Det er et problem for samfundet hvis der ikke bliver født nok børn.
Det er et problem for børnene hvis deres forældrer ender med at blive gamle inden de får dem.
Det er et problem for virksomhederne at skulle vinke farvel til en medarbejder i månedsvis pgs. barsel, og det bliver endnu større hvis det sker flere gange i træk.
Det er et problem for de unge uden børn, som bliver mindre og mindre attraktive at ansætte, jo flere rettigheder de får i forbindelse med graviditeter.
Og oven i hatten er det så også en udfordring af strikke et sæt regler sammen, som både fungerer efter hensigten, og som ikke giver for store problemer hos hverken de store virksomheder, eller de små.
Dertil kommer så hele debatten omkring "ligestilling" (eller måske rettere resultatligheden) for mænd og kvinder, for det har de klart en negativ indvirkning hvis man trækker sig ud af arbejdsmarkedet i måneds- eller årevis.
Jeg er på ingen måde tilhænger af at fyre gravide fordi de bliver gravide, men i den verden vi lever i idag, og med det pres der ligger på den Danske konkurranceevne, så kan jeg egentligt godt forstå hvis der er nogle virksomheder, der vælger at rulle med terningerne og håbe på at prisen for at fyre den gravide ansatte ikke bliver højere end omkostningen ved den manglende medarbejder og dennes arbejdsindsats havde været.
Måske man i stedet skulle overveje om vi i stedet skulle reducere barselsperioden til noget, der lettere kan håndteres af virksomhederne. For så forfærdeligt havde vores børn det vidst heller ikke dengang hvor man havde hvad...14 ugers barsel, hvilket blev hævet til 20 i '84?

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Gitte

30.10.2013 kl. 16.54

Jeg tror på det med den kalkulerede risiko. en medarbejder på barsel har overleveret sine opgaver, og der er så ikke en gang et produktivitetsdyk, ved at fyre vedkommende. Det burde på en eller anden måde vise sig i udmåling af erstatningen.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.