Hver tredje vil udskyde specialet

25.9.2013

af

Jeg ryger alligevel på dagpenge, så jeg skyder mit speciale. Men det er en dårlig idé.

Når der ingen job er, hvorfor så halse ud og begynde at spise af min dagpengeperiode? Så er det bedre cv-pleje at bruge tid på et studiejob eller en højere specialekarakter.

Sådan tænker hver tredje af de kandidatstuderende. De overvejer at udskyde færdiggørelsen af studiet på grund af jobsituationen.

Det er menneskeligt fuldt forståeligt, men et dødelendigt rationale, lyder det fra chefen for Karrierecenteret på Aalborg Universitet, Christian Volmer Nielsen.

Du skal ud og ind i kampen

”Det har høj status at være specialestuderende og lav status at gå ledig. Men konjunkturerne vender ikke foreløbigt,” siger Christian Volmer Nielsen.

Søgetiden til det første job vil blive ved med at være ualmindelig træls og lang. Derfor skal du ud og bruge tiden på at jagte job fremfor at fedte med specialet, for det tæller alligevel ikke hos arbejdsgiverne, om man har brugt et halvt år mere eller ej på det, siger han.

”Set med de hårde briller på gælder det om at komme ud og ind i kampen. Der er ikke noget økonomisk rationale i at vente, for du skal bruge lang tid på finde et job, uanset om du begynder i morgen eller om et halvt år.”

Skubber problemet foran sig

Som situationen er nu, skubber man kun problemet foran sig, siger arbejdsmarkedspolitisk chef i Djøf, Lars Munck.

Dér, hvor der er mange gode studiejobs, fristes de unge let til at blive hængende i et spændende studenterjob for at slippe for arbejdsløshedskøen.

”Alle ved, at et studiejob er vejen til det første job. Men problemet er, at der kommer rekordmange nye djøfere ud for hvert semester, og at færre og færre af dem har et fast job på hånden. Det viser vores tal,” påpeger Lars Munck.

Arbejdsgiverne lukrerer på det

Samfundsmæssigt vil det være bedre, hvis arbejdsgiverne fastansatte de nyuddannede akademikere hurtigere, end at de studerende klynger sig til deres studiejob, siger Lars Munck.

”Der er ingen tvivl om, at arbejdsgiverne lukrerer på situationen,” mener han.

”Når der fx i staten ikke er økonomi til at slå nye faste stillinger op, er det klart, at man gerne vil gøre brug af studerende. De er fleksible, dygtige og enormt billige.”

35 procent af 515 kandidatstuderende svarer i en Djøf-undersøgelse, at de overvejer at udskyde færdiggørelsen af studiet pga. jobsituationen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet