Den kompromisløse komiker

10-09-2013
2 min.

Beppe Grillos femstjerne-bevægelse fik hver fjerde stemme ved det italienske valg, men han nægter at samarbejde med de andre partier. Det har skabt intern uenighed i partiet og dalende opbakning blandt vælgerne.

Med en knyttet hånd og en mikrofon i den anden skriger den lille, tætbyggede mand sit anti-establishment budskab ud til en tusindtallig skare på en stor piazza i Italien, så hans grå hårpragt står ud til alle sider.

Hans navn er Beppe Grillo – og han har en mission. Han går imod korruption og korrupte politikere og tilbyder italienerne et alternativ til den EU-dikterede sparepolitik, landet er udsat for.

Dette budskab gav den landskendte komikers parti, Grillos femstjerne-bevægelse M5S, hver fjerde stemme ved forårets parlamentsvalg i støvlelandet. Den politiske elite i verdens syvendestørste industrination fik en kæberasler af rang.

Kompromisløshed skader

Spørger man Gert Sørensen, Italien-kender og lektor på Romansk Institut på Københavns Universitet, tvivler han på, at Beppe Grillo vil få omsat de mange mandater til indflydelse. Og dermed muligheden for at påvirke det politiske system og de spilleregler, den gråhårede komiker higer så meget efter at forandre.

”Han er for kompromisløs. Efter valget udtalte han, at han ikke vil indgå i et samarbejde med de andre partier, selvom han fik hver fjerde stemme. Det betød, at magten gik til de etablerede partier, og det skuffede en del af hans støtter,” siger Gert Sørensen og uddyber:

”Problemet er, at han har fået en sammenbragt flok ind i parlamentet, der er enige om at være imod det etablerede system, men ellers er det begrænset, hvad der samler dem.”

Ifølge lektoren i italiensk politik får han proteststemmer både fra højre og venstre, og derfor er der stor uenighed hver gang, de skal blive enige om noget konkret politik.

De bliver smidt ud

Hvis et parlamentsmedlem fraviger partiets mærkesager, kommer reaktionen prompte fra Beppe Grillo. De bliver smidt ud. Det har givet en del turbulens internt i partiet og ekstra blæk til journalisternes fyldepenne.Problemet for Grillo er, at han har boykottet medierne, da han betragter dem som ”magtens ludere” – magthavernes forlængede arm. Men radio-tavsheden fra bevægelsens leder betyder ikke, at medierne holder sig tilbage. Snarere tværtimod.

”De elsker at skrive om den store uenighed i partiet,” siger Gert Sørensen og noterer sig, at partiet ved kommunalvalget et par måneder efter jordskredssejren gik en del tilbage.

”Den uenighed, der er i toppen af partiet, findes også blandt deres vælgere. Og derfor er der en del, som har forladt dem. Det er en udfordring, som Grillo og hans parti ikke har formået at adressere.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.