Smartphones gør os mindre selvsikre

09-08-2013
3 min.

Plejer du at skrive mails eller tjekke Twitter på telefonen, når du er på vej til et møde? Det bør du nok holde op med, viser et nyt amerikansk studie.

Med en smartphone i tasken eller lommen har du altid din indbakke, sociale medier og diverse apps inden for rækkevidde. På den måde kan du f.eks. fylde ventetiden ud, hvis du lige har en håndfuld minutter til overs inden et møde.

Det virker praktisk og effektivt lige at kunne skrive en hurtig mail eller to. Men måske er det alligevel ikke særlig smart.

Små mobile enheder som eksempelvis mobiltelefoner gør os nemlig mere forsagte og mindre handlekraftige. Det er i hvert fald, hvad ny forskning fra Harvard Business School tyder på.

Lille skærm, lille handlekraft

I et forsøg blev 75 deltagere lovet 10 dollars for at svare på et spørgeskema. Skemaet skulle udfyldes elektronisk, og deltagerne blev tildelt forskelligt udstyr: enten en stationær computer med stor skærm, en laptop, en iPad eller en såkaldt iPod Touch (der er på størrelse med en gængs smartphone).

Efter spørgeskemaet blev deltagerne – der hver især var alene i lokalet under forsøget – bedt om at løse et par andre småopgaver, hvorefter forsøgslederen pegede på et ur og sagde: ”Jeg er tilbage om fem minutter for at debriefe dig og betale dig, så du kan tage hjem. Hvis jeg ikke er her, så kom og få fat i mig ved skranken.”

Fra dette punkt blev forsøget interessant. Forsøgslederen vendte nemlig ikke tilbage efter fem minutter. Og jo mindre skærm deltagerne havde arbejdet ved, jo mere sandsynligt var det, at de blev siddende i lokalet og ventede i stedet for at opsøge forsøgslederen.

Hver anden iPod Touch-bruger blev således på sin plads, mens 71 procent af iPad-brugerne, 88 procent af deltagerne ved laptop og 94 procent af deltagerne med stor skærm rejste sig og gik ud til skranken.

Også ventetidens længde hang sammen med skærmstørrelsen: jo større skærm, jo kortere blev forsøgspersonerne siddende.

Kropsholdning påvirker selvtillid

Resultaterne stemmer overens med forskernes forventninger. Effekten er dog overraskende tydelig, forklarer Maarten Bos, der står bag undersøgelsen, til Working Knowledge.

Han har ikke nogen endegyldig forklaring på, hvorfor de små mobile enheder gør os mere forsagte og afventende. Men han formoder, at det hænger sammen med den positur, kroppen befinder sig, når vi sidder med f.eks. en smartphone.

Tidligere forskning viser nemlig, at det påvirker vores hormonbalance forskelligt, om vi har udstrakte eller sammenbøjede muskler. Når vi strækker musklerne ud, øger det testosteron-produktionen og gør os mere selvsikre og risikovillige.

Smartphones folder os sammen

Når vi har en telefon eller en tablet i hænderne, sidder vi ofte foroverbøjede eller i andre positioner, der folder musklerne sammen.Derfor er det formentlig en god idé at lade smartphonen blive i lommen, hvis du er på vej til et møde, hvor du gerne vil høres og være aktiv.

For som Maarten Bos påpeger, får heftig tasteaktivitet dig godt nok til at se travl ud inden mødet, men det kan også få dig til at opføre dig mere ydmygt og tilbageholdende, end du egentlig synes om.

”Vi vil ikke sige til nogen, at de ikke skal bruge de her enheder, lige inden de skal noget, der kræver selvsikkerhed. Mest fordi folk ikke vil lytte: De vil gøre det alligevel. Men hvis det går op for dig, at ’hmm, jeg er ret stille til det her møde,’ skal du måske overveje, hvordan det her udstyr påvirkede din kropsholdning på forhånd,” siger Bos til Working Knowledge.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.