Personlige egenskaber er vigtige for din løn

20-08-2013
1 min.

Når der bliver givet lønstigninger, spiller erfaring ikke nær så stor en rolle som personlige egenskaber, viser ny dansk forskning.

Hvad skal der til for at få mere i løn? Det er et spørgsmål, mange stiller sig selv fra tid til anden. Svaret har økonom Kenneth Lykke Sørensen forsøgt at finde i sin ph.d.-afhandling ved Aarhus Universitet.

”Man snakker ofte om, at lønnen er meget afhængig af din erfaring på arbejdspladsen. Lønnen stiger ganske rigtigt med erfaringen. Men vi kan se, at folk stiger mere, end hvad erfaringen berettiger til – og denne ekstra stigning prøver vi så at forklare,” siger Kenneth Lykke Sørensen, der nu er ansat som forsker hos KORA.

Personeffekt vejer tungt

Nærmere bestemt har han og en kollega indsamlet data om samtlige personer, der har været ansat i den private sektor i tidsrummet 1980-2006.

Ud fra det store datasæt har de analyseret, hvad der forklarer variationen i lønvæksten blandt de privatansatte. Er det uddannelse, køn, erfaring på arbejdsmarkedet eller ansættelse i bestemte typer virksomheder, der er afgørende for at sikre sig stor lønvækst?

Alle spiller en rolle, viser Kenneth Lykke Sørensens forskning – men ikke nær så meget som personlige egenskaber.

”Det kan ikke ses direkte af data, men ved hjælp af statistiske metoder kan vi udskille det, vi kalder personeffekten. Og den bidrager med mere, end f.eks. erfaring gør,” siger han.Hvad ligger der så i disse ’personlige egenskaber’?

”Det er svært at sige. Vi har arbejdet med registerdata, og af dem fremgår det ikke, hvad personeffekten skyldes. Men det kan f.eks. være, at de, der stiger i løn, gør det, fordi de er gode til at forhandle. Det kan også være, at de er gode til at være på en arbejdsplads. I princippet kan det også være held.”

Startjob er ikke afgørende

Mens Kenneth Lykke Sørensens undersøgelse altså ikke afslører, hvad du konkret kan gøre for at stige mere i løn, gør den det klart, at din lønudvikling gennem karrieren ikke afgøres af, hvilket job du starter i.

Idet personeffekten er vigtigere end virksomhedseffekten, er det altså dine personlige egenskaber snarere end virksomhedens karakteristika, der afgør, om du stiger mere i løn, end din uddannelse og erfaring ellers berettiger til.

Kommentarer

Peter Ravn-Olesen

21.08.2013 kl. 11.12

Er det korrekt forstået, at 'personeffekten' blot er den uforklarlige residual? Altså alt det der ikke kan forklares matematisk? For så er konklusionen jo snarere, at datasættets variationer ikke lader sig forlare.

0 kommentarer
6
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Siggi Brandt Kristoffersen

21.08.2013 kl. 12.53

Jeg håber virkelig, at der er mere i resultaterne, end hvad artiklen gengiver. At individuel variation er vigtigere end end effekten af systemiske forhold er ikke ligefrem en overraskelse. Det modsatte ville være det...

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Poul Pabian

23.08.2013 kl. 08.59

Som direktør i det offentlige, og nu som indehaver af eget konsulentfirma, overrasker undersøgelsens resultat mig ikke særligt meget. Til gengæld undrer det mig fortsat, at de fleste private og offentlige organisationer fortsat rekrutterer ud fra faglige kompetencer. Det er den enkeltes CV og de faglige kompetencer, som afgør hvem der kommer til samtale, og i sidste ende får jobbet, Derfor arbejder jeg forsat meget for at få organisationer til at fokusere meget mere på de personlige kompetencer, for det er ikke noget man kan læse sig til, i modsætning til de faglige kompetencer. Dem kan man jo "bare" læse sig til. Arbejdslivet er jo ikke alene at kunne pensum fra en bog

0 kommentarer
2
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.