Jobbet går ikke ud over dit barns sundhed

22-08-2013
2 min.

Nyt forskningsprojekt gør op med myten om, at børns helbred belastes, når begge forældre har fuldtidsarbejde.

De fuldtidsarbejdende mødre i USA er udpeget som en af årsagerne til fedmeepidemien blandt amerikanske børn. Det bliver begrundet med, at når mødrene arbejder, har de ikke tid til at tilberede sunde måltider for deres børn, og de har heller ikke overskud til at sørge for, at børnene dyrker motion.

Men I fuldtidsarbejdende mødre (og fædre) derude kan tage det helt roligt. Ny forskning, der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Health Economics, viser, at fuldtidsjobbet i hvert fald ikke belaster de europæiske børns helbred, skriver cbs.dk.

Børn med mødre, der arbejder fuld tid, har hverken større taljemål, højere fedtprocent eller er mindre fysisk aktive, viser forskningen.

Med job følger råderum

Wencke Gwozdz, lektor i forbrugeradfærd og bæredygtighed ved CBS, står i spidsen for projektet, der omfatter 16.000 europæiske børn fra otte lande – dog ikke Danmark. Men hun siger til djoefbladet.dk, at resultaterne fra Sverige vil passe nogenlunde på billedet i Danmark. Hun peger også på, at et tidligere studie fra Danmark viser, at der ikke er sammenhæng mellem mødres arbejdstid og børns fedme.

At børn af fuldtidsarbejdende forældre har et helbred, der matcher børn med hjemmegående forældre, kan ifølge forskningsprojektet forklares ved, at med job følger penge. Og penge er med til at frigøre tid sammen med børnene.

”Mødre får ikke mindre kvalitetstid med deres børn, når de arbejder. Mødrene får råd til at købe rengøringshjælp, opvaskemaskine og bil, som er med til at give dem tid samme med børnene. De får også råd til at købe sund mad. Samtidig bruger fædre i dag mere tid med deres børn,” siger Wencke Gwozdz ifølge cbs.dk.

Uddannelse godt for børns sundhed

Et andet aspekt er, at mødre, der er i arbejde, ofte har taget en uddannelse. Og med uddannelse får mødrene viden om for eksempel, hvordan man tilbereder sund mad, hvilket kommer børnene til gavn.Men det er ikke lige meget, hvilken baggrund og hvilken indkomst den fuldtidsarbejdende mor har.

”I vores undersøgelse finder vi en positiv sammenhæng mellem fultidsbeskæftigede mødre med lav socioøkonomisk status og overvægt og fedme hos deres børn. Børn af mødre med lav socioøkonomisk status har 340 gram mere fedt i gennemsnit,” siger Wencke Gwozdz.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.