Dansk ældrevelfærd på kinesisk

28-08-2013
3 min.

Hans Løve Høegh er en
af de frontløbere, der skal bane vejen for eksport af dansk ældrevelfærd til Kina, hvor antallet af ældre boomer.

To til tre gange om året rejser Hans Løve Høegh til Kina. Han skal vække kinesernes interesse for Pressalit Cares komplette baderumsløsning til mennesker med nedsat funktionsevne. Vask, toilet, armstøtte og brusesæde er væghængt på et skinnesystem med vandrette og lodrette justeringsmuligheder, der gør det nemt at regulere indretningen efter brugerens aktuelle behov.

”Vi kommer med komfort i høj kvalitet i skandinavisk design. Vores opgave er at få markedsført produkterne, så kineserne kan se værdien i at flytte på plejehjem,” siger Hans Løve.

Djøfbladet møder ham på Pressalits hovedkvarter i Ry, hvor han står i spidsen for et salgsteam på i alt 40 medarbejdere. Han har ansvaret for virksomhedens salg i Europa, Asien, Mellemøsten og Nordamerika, der indbefatter salgsselskaber i Danmark, Sverige, Tyskland, Frankrig, Storbritannien og USA.

I Kina har børnene taget sig af deres forældre, når de blev gamle, men det gør de nødvendigvis ikke længere. Stigende velstand øger efterspørgslen på plejehjemspladser til tre til fire millioner inden for de næste fem år.

”Lige nu oplever Kina en ældre-tsunami. Der skal opbygges en plejesektor, og det skal gå hurtigt. Det er vigtigt for os at komme tidligt ind i byggeprocessen og allerede være med fra planlægningsfasen.”

Hans Løve Høegh blev uddannet cand.merc. i 1998 fra Handelshøjskolen i Aarhus. Egentlig var kandidatstudiet en plan B, for han ville helst have haft job efter HA. Men trods et af årgangens højeste karaktergennemsnit lykkedes det ikke. Mens han læste cand.merc., arbejdede han som konsulent, og det åbnede efterfølgende døren til et karriereforløb hos LEGO Systems, hvor han bl.a. var udstationeret i Frankrig. I 2005 kom han til Grundfos og stod for forretningsudviklingen i Asien og Nordamerika. Men han havde lederambitioner og lyst til at bestemme noget mere, så i 2008 sagde han ja tak til jobbet hos Pressalit.

Virksomheden er med i Eksportrådets ambitiøse projekt D’Care, der går ud på at bygge et prøveplejehjem i Chongqing i Kina efter dansk model. Her skal alt leveres af danske virksomheder, der får lejlighed til at vise, hvad de kan inden for løsninger til moderne ældrepleje.

Hvad er det bedste ved dit arbejde?

”Muligheden for at påvirke tingene og sætte retningen værdsætter jeg meget. Pressalit er en ejerledet virksomhed, hvor jeg har vide rammer, og det passer rigtig godt til mig.”

Hvad kunne få dig til at skifte job?

”Et lederjob med de samme frihedsgrader, men i en større organisation – gerne i udlandet et sted, hvor familien kunne trives, f.eks. USA eller Australien. Jeg har altid arbejdet internationalt.”

Du skal være med til at skabe gennembrud på det kinesiske marked for dansk velfærdsteknologi. Hvordan er det? 


”Godt, for vi har en masse gode produkter at tilbyde. Men det kræver et langt sejt træk. Jeg er stolt over at kunne stå på mål for en kvalitetsløsning i et flot design. Limegrøn er for eksempel ikke en farve, vi er vant til at se i denne branche.”

Hvad er det vigtigste, du har lært i de år, du har været hos Pressalit?

”Jeg har lært meget. Ikke mindst vigtigheden af, at virksomheden spreder sin risiko ved at have flere afsætningskanaler. For fem år siden var omsætningen centreret om få markeder primært i Europa, der alle reagerer ens på konjunkturudsving. Virksomheden står stærkere ved at komme bredere ud.”

På en skala fra et til ti, hvor store er dine forventninger til det kinesiske marked?

”Otte. Potentialet er enormt, men risikoen for at fejle er stor. Det er en udfordring at sælge en moden løsning til et umodent marked. Stærke familiebånd i erhvervslivet gør det vigtigt at finde de rigtige kontakter, for kineserne handler primært med nogle, de kender i forvejen. Man ringer ikke bare en beslutningstager op og beder om et møde. Du skal kende hans fætter eller onkel.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.