Tidlige jobsamtaler er mest fair

28-06-2013
1 min.

Sørg for at klemme dig ind øverst i ansættelsesudvalgets tidsplan. Jo tidligere du kommer til jobsamtale, jo mere nøgternt bliver du vurderet.

Når HR-konsulenten ringer og inviterer dig til samtale om den stilling, du lige har søgt, skal du holde hovedet koldt. Midt i begejstringen over at komme tættere på det nye job skal du nemlig være opmærksom på, at det ikke er ligegyldigt, hvornår på dagen din samtale ligger.

Er du en af de sidste i dagens række ansøgere, risikerer du at få en lunken bedømmelse af ansættelsesudvalget, selv om du reelt leverer en lige så god eller endda bedre præstation end de andre kandidater.

Logisk brist

Det skyldes en helt almindelig logisk fejlslutning, siger Uri Simonsohn, der er ledelsesforsker ved The Wharton School i Pennsylvania.

Vi ved, at der i den samlede befolkning er både gode og dårlige kandidater. Fejlslutningen er, at ansætterne tror, at denne spredning også findes blandt de folk, der er kaldt til samtale.

”Hvis ansættere har haft samtaler med fire personer, og alle fire har været gode, så vil de tro, at det er mindre sandsynligt, at den femte er god,” forklarer Simonsohn til Knowledge@Wharton.

Sene samtaler vurderes anderledes

Simonsohn har undersøgt fænomenet ved at analysere, hvordan ansøgerne til en stor amerikansk MBA-uddannelse er blevet bedømt i forbindelse med deres samtaler.Studiet dækker mere end 9.000 samtaler, og det viser et klart mønster: Uden at de selv er klar over det, vil ansætterne gerne skabe balance i den enkelte dags resultater.

”Hvis ansættere ser tre eller fire gode kandidater i træk, bliver de bekymrede over, om de bedømmer dem for højt. Så hvis en ny god kandidat kommer ind ad døren, får vedkommende en lavere vurdering for at sikre, at dagens bedømmelser ikke udelukkende er høje,” skriver bevidsthedsforsker Art Markman i et blogindlæg på Psychology Today om Simonsohns undersøgelse.

Og det er derfor, det er smart at forsøge at få HR-konsulenten til at rokere lidt rundt i kalenderen.

”De her resultater tyder på, at du kan have interesse i at få placeret din samtale tidligt på dagen for at undgå, at tidligere samtaler får indflydelse på, hvordan du bliver vurderet,” konkluderer Markman.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.