Ligestilling af fysiske og psykiske gener nu

22-02-2013
2 min.

Stress på grund af manglende støtte kan ligesom mobning knække selv den sejeste. Derfor ønsker Djøf et lovforslag, der tilgodeser alle alvorlige psykiske belastninger.

Stress, udbrændthed og mobning rammer bredt blandt djøferne. Alene det seneste år har næsten hver 10. djøfer været sygemeldt på grund af stress. Derfor ønsker AC – herunder Djøf - sammen med LO og FTF at få ændret et forslag, der skal ligestille det fysiske og psykiske arbejdsmiljø.

Der var glæde i de tre lønmodtagerorganisationer, da beskæftigelsesminister Mette Frederiksen i august 2012 meldte ud, at fysisk og psykisk arbejdsmiljø skulle ligestilles, hedder det i en pressemeddelelse fra AC. Men nu er glæden ikke så udtalt længere.

Arbejdstilsynet har nemlig fremlagt et forslag om, at kun arbejdspladser, der har problemer med mobning og seksuel chikane, kan pålægges ekstern rådgivning. Men det er ikke nok, lyder det fra de tre organisationer: Hvad med for stor arbejdsmængde og tidspres, høje følelsesmæssige krav og ringe ledelsesmæssig støtte? Eller vold og trusler om vold?

Psykisk arbejdsmiljø særligt vanskeligt

Problemer, der skyldes det psykiske arbejdsmiljø, er ofte komplekse og vanskelige at løse, siger Lisbeth Kjersgård, arbejdsmiljøpolitisk chef i Djøf.

”Netop derfor kan det være en hjælp for både ledelse og medarbejdere med ekstern rådgivning. Så det forekommer helt bagvendt, at man i et forsøg på at ligestille fysisk og psykisk arbejdsmiljø, risikerer at gøre det modsatte. For uden hjælp fra professionelle rådgivere svækker man muligheden for at få løst problemerne,” siger Lisbeth Kjersgård.

Arbejdsgiverne er ikke klædt på

Hun peger på, at Djøfs nye undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø viser, at det er under halvdelen af djøferne, der vurderer, at ledelsen på deres arbejdsplads har tilstrækkelige kompetencer til at håndtere det psykiske arbejdsmiljø.

”Derfor skal Arbejdstilsynet naturligvis også kunne udstede påbud om ekstern rådgivning, når problemerne for eksempel bunder i en kompleks cocktail af manglende ledelsesmæssig støtte, for stor arbejdsmængde og tidspres,” siger Lisbeth Kjersgård.Arbejdsgiverorganisationerne er til gengæld tilfredse med det forslag, der ligger. Både de og AC, LO og FTF har nu sendt deres indstillinger til beskæftigelsesministeren, der så skal tage endelig stilling til indholdet i de kommende regler.

 

Få seneste nyt fra djøfbladet – direkte i din indbakke hver fredag

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.