Kunsten at holde balancen

21-02-2013
2 min.

En arbejdsuge på omkring 40 timer, transporttid til arbejde på max en time og en åbningstid i vuggestuen fra 7 til 17 for alle børn, uden at det koster ret meget. Det er tre elementer, de fleste danskere tager for givet, og som gør, at vi i Danmark både kan have en meningsfuld karriere, en dagligdag med ungerne og tid til at dyrke fritidsinteresser. Med andre ord: opretholde en fornuftig balance mellem familie- og arbejdsliv.

I en global sammenhæng er den balance dog lidt af et særsyn. Og faktisk skal man ikke ret langt væk fra de danske grænser, før livsbetingelserne for en gennemsnitsfamilie ser helt anderledes ud.

”I de fleste lande, også i Europa, er den ugentlige arbejdstid så lang, at det med almindelige jobs ikke er muligt for begge forældre at se børnene i hverdagen. Her må en af parterne drosle ned. I fx England, Frankrig og Holland er deltidsjobs derfor meget almindelige,” siger Willem Adema, der er Principal Administrator for The Social Policy Division i OECD, som hvert år udarbejder et Work-Life Balance Index.

 

Kvinder må vælge arbejdet eller børnene fra

Kvinders løn er som regel lavere end mænds, og derfor kan det bedst betale sig, at det er dem, der drosler ned. Og da det er svært at komme på fuld tid igen, er det ifølge Willem Adema ofte kvinderne, der i mange lande ofrer karrieren. I nogle lande er arbejdstiderne dog så ekstreme, at de slet ikke lader sig kombinere med et familieliv. Fx i lande som Sydkorea og Japan. Her er både mænd og kvinder traditionelt højtuddannede, men alligevel må mange kvinder træffe nogle barske valg, når de stifter familie, fordi de ikke kan forene en karriere med børn.

”En stor gruppe kvinder i Sydkorea vælger børn helt fra, hvorfor fødselstallet er faldende. En anden gruppe vælger arbejdet fra, og derfor er kvinders arbejdsfrekvens samtidig lav,” siger Willem Adema.

 

Universel pasningsgaranti et særsyn

Også den universelle børnepasningsgaranti, som vi kender den i Norden, er sensationel i en global sammenhæng. Gratis børnehavepladser findes kun for de mindre bemidlede og ofte kun få timer om dagen- selv  i flere vestlige lande vi normalt sammenligner os med. I mange andre samfund er offentlig børnepasning slet ikke tilgængelig. Derfor er det meget almindeligt i lande som Kina og Mexico, at børnene tager med på arbejde eller overlades til bedsteforældrene, fordi der ikke er andre muligheder.”Endelig er pendlertiden en selvstændig faktor, der påvirker balancen i mange lande. Eksempelvis i USA og Australien,” siger Willem Adema.

Her bruger folk ofte flere timer både til og fra arbejde, hvilket i sig selv påvirker familie- arbejdslivsbalancen kolossalt.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.