Samlede data i Uganda

04-12-2013
1 min.

Theis Dencker tog seks uger til Uganda for at samle empiri til sit speciale på statskundskab.

Hvad handler specialet om?

”Om at der er forskellige forståelser af sundhed og behandling i vesten og i Uganda. Og hvordan de forståelser støder sammen, når der kommer et udviklingsprojekt med vestlig forståelse, som møder den traditionelle forståelse i Uganda.”

Hvad er konflikten?

”Det handler om mere end urtemedicin kontra pille. Det handler også om, hvad man ser på som sygdom i det hele taget. Hele forståelsen for, hvad sygdom er, er ikke kategoriseret på samme måde i Uganda, som den er herhjemme.”

Hvad prøver du at komme frem til?

”Jeg håber på at kunne konkludere, at man skal tage mere højde for den allerede eksisterende norm, når man går ud og laver et udviklingsprojekt.”

Hvad skulle du i Uganda?

”Jeg undersøgte et udviklingsprojekt, som er kørt af en ugandisk NGO. De forsøger netop at skabe bedre forståelse mellem de traditionelle behandlingsmetoder og landets officielle hospitalsvæsen. Jeg fulgte deres arbejde og talte med folk, der var involveret i projektet. Jeg var også ude og tale med traditionelle behandlere.”

Hvordan var det at komme derned?

”Det var en kæmpe motivation for mig. Der er ikke nogen, der har lavet noget lignende før, og det er mig selv, der har samlet empirien. Jeg har mødt de mennesker, jeg skriver om, og jeg har selv stået midt i emnet og følt det. Det var også opløftende at få lov til at slippe væk fra bøgerne derhjemme.”

Hvem betalte rejsen?

”Den blev primært betalt gennem et forskningslegat under Danida.”

Hvad kan specialet bruges til ude i
 det virkelige liv?

”Casen er eksotisk, men feltet og min læring kan sagtens bruges, hvis jeg for eksempel skal arbejde i Københavns kommune. Det er de samme udfordringer, du står med, hvis du laver et projekt som djøfer, der skal ud og berøre ikke-djøferes hverdag. For eksempel i et projekt for hjemløse.”

Hvordan?

”Du er nødt til at sætte sig ind i, hvilken
situation du skal ud i. Du kan ikke forvente af få succes, hvis du ikke tager udgangspunkt i virkeligheden der, hvor projektet skal implementeres.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.