Koordinerer katastrofeindsats i Filippinerne

04-12-2013
2 min.

Fra Beredskabsstyrelsens hovedkontor i Birkerød er 
Susanne Berendt med til at koordinere en del af Danmarks hjælpeindsats efter tyfonen Haiyan, der dræbte tusindvis 
og berørte flere millioner mennesker i Filippinerne.

Ord som 'mission lead', 'base camp' og 'camp manager' flyver over mødebordet. De otte mødedeltagere er fokuserede og taler højt i præcise sætninger. En af de to kvinder til mødet er Susanne Berendt. Hun og kollegerne har arbejdet på højtryk, siden tyfonen ramte Filippinerne.

Bagefter fortæller hun, at mødet blandt andet handlede om en anmodning fra FN om, at Danmark skal være ansvarlig for oprettelsen af en ny ´base camp´ i Filippinerne. Lejren er til FN´s folk i området.

”Vi skal være mission lead på lejren. Det vil sige, at vi har det overordnede ansvar for at koordinere lejren, som er blevet til via bidrag fra forskellige lande. Jeg er den ene af to operationskoordinatorer på opgaven.”

Dagen efter tyfonen ramte, blev hun kaldt på arbejde. Det var en lørdag. Hun arbejdede cirka 24 timer i løbet af lørdagen og søndagen.

”Mine to børn var hos deres far, men jeg var nødt til at tage min hund med på arbejde. I løbet af søndagen begyndte de at pakke ting ned på vores logistikcenter i Herning, og vi gik også i gang med at kontakte folk, der skulle sendes af sted. Onsdag nat var de første fremme i Filippinerne.”

I den nærmeste fremtid får hun travlt med at koordinere Beredskabsstyrelsens bidrag til den internationale katastrofehjælp til området.

”Den største udfordring er helt klart hele tiden at sikre, at det behov, der er i felten, bliver matchet med det, vi sætter i værk herhjemme. Situationen i Filippinerne ændrer sig jo hele tiden, og vi skal være hurtige for at følge med.”

Susanne Berendt har arbejdet ti år hos 
Røde Kors og har nu været fem år i Beredskabsstyrelsen.

”Det har altid drevet mig rigtig meget, at det, jeg laver, er noget, der batter ude i den anden ende. At det flytter noget for nogle mennesker, der er i nød.”

I eftermiddag får hun en kort pause fra jobbet, da hun skal til skole-hjem-samtale med sin datter. Bagefter regner hun med at arbejde videre.

 Efter djøfbladets besøg hos Beredskabs-styrelsen ændrede FN’s anmodning sig til ikke længere at involvere en base camp. 

Hvad laver du, når du ikke arbejder med katastrofen i Filippinerne?

”Jeg er medansvarlig for løbende samarbejde om international katastrofehjælp med blandt andet FN og ´International Humanitarian Partnership´ (IHP). Vi hjælper også løbende til ved operationer, som der ikke er så meget opmærksomhed om - for eksempel i Sydsudan.”

Hvad er Beredskabsstyrelsen?

”Vi er en central del af Danmarks katastrofeberedskab. Vi arbejder med operativt beredskab i ind- og udland, krisestyring, beredskabsplanlægning, brandforebyggelse og beredskabsfaglige uddannelser.” 

Du er biolog og djøfer?

”Da jeg begyndte at arbejde i Beredskabsstyrelsen, kom jeg jo ind i en statslig organisation. Så jeg følte, at jeg var bedre dækket ind ved at være medlem af Djøf.”

Du er uddannet biolog. 
Bruger du din uddannelse
til noget?

”Jeg har speciale i udviklingsprojekters konsekvenser for sundheden i en given befolkning. Det har så udvidet sig til også at gælde katastrofebistand, så jeg bruger min uddannelse.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.