Flere får karakterer på jobbet

22-11-2013
2 min.

Der bliver delt karakterer ud, til især mellemlederne, som aldrig før. Det viser ny norsk undersøgelse.

Tre ud af ti mellemledere bliver vurderet efter et karaktersystem på jobbet. Sådan ser det i hvert tilfælde ud i Norge, viser en undersøgelse, som den norske organisation Lederne har gennemført. Og karaktergivningen er i stærk fremmarch i norske virksomheder, skriver ukeavisen.se.

Ifølge professor Per Nikolaj Bukh, Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, bliver danske medarbejdere og ledere også i stigende grad målt og vejet.

”Det er i hvert tilfælde ikke i tilbagegang. Men det er noget, man især kender fra viden- og rådgivningsbranchen og fra steder, hvor en stor del af lønnen er baseret på bonus. Her finder man det nødvendigt at have et eller andet holdepunkt eller middel til at fastsætte bonussens størrelse ud fra,” siger Per Nikolaj Bukh.

Og han kan også godt se argumenterne for at uddele karakterer til både medarbejdere og ledere.

”Hvis man på forhånd ved, hvad man bliver vurderet på, så ved man jo også, hvor man skal lægge sine kræfter. Og samtidig kan det være med til at fortrænge en subjektiv vurdering af den enkelte.”

Ikke altid objektivt

Men subjektiviteten forsvinder nu ikke nødvendigvis, når vi bliver vurderet ud fra en karakterskala. For i Norge, hvor karaktergivningen altså er i fremmarch, er det faktisk kun de allerfærreste, der mener, at de kriterier, de bliver vurderet ud fra, er objektive nok til, at personlige relationer ikke får betydning.Per Nikolaj Bukh mener dog også, at det, der skulle og kunne være en objektiv vurdering, nemt kan gå hen og blive subjektivt, hvis ikke man passer på. Det afgørende er, hvad man bliver målt på, og hvordan man måler, understreger han.

”Samtidig er det usundt, hvis man - ligesom når man laver personlighedstest - tror, det giver den hele sandhed, for så taber man meget.”

Ikke amerikanske tilstande

Og når det kommer til decideret at vurdere ledere og medarbejdere ud fra en skala på fx 1-5, så findes det i Danmark – men det er slet ikke så udbredt som i USA og nok heller ikke som i Norge, vurderer Per Nikolaj Bukh. Og det er heldigvis heller ikke kutyme at offentliggøre de karakterer, der i givet fald bliver uddelt.

”Det sker, men det matcher slet ikke den måde, vi typisk tænker ledelse på i Danmark. Og hvis det blev en udbredt tendens, så tror jeg, de faglige organisationer, ville komme op af stolen.”

Kommentarer

Esben

22.11.2013 kl. 13.35

"Og karaktergivningen er i stærk fremmarch i norske virksomheder, skriver ukeavisen.se."

Her menes vist: ukeavisenledelse.no

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.