Boligkaos for studerende i København

04-11-2013
2 min.
Mange studerende har ikke noget sted at bo. Foto:Thinkstock

Der er stadig studerende på akutboliglisten, som ikke har tag over hovedet. Københavns Kommune er klar med nye tiltag.

Boligsituationen for de studerende i København er katastrofal lige nu ifølge Mie Sofie Andersen, formand for Studenterrådet ved Københavns Universitet.

”Alle, der har prøvet at flytte til København for at starte på en uddannelse, ved, hvor umuligt det kan være at finde et sted at bo, som man kan betale for på sin SU. Der kommer flere og flere studerende til København hvert eneste år, som træder ind på et boligmarked, der i forvejen er hårdt presset. Faktisk taler vi om omkring 45.000 flere unge i København i 2020,” forklarer hun. 

Én fælles indgang til ungdomsboliger

Netop på grund af boligsituationen i København vedtog Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune tilbage i 2011 en ’Boligstrategi for unge og studerende i København 2012-2015’.

”Boligstrategien var politikernes første anerkendelse af, at studieboligmanglen er et problem for København, men ambitionerne rækker ikke langt i forhold til problemets omfang. Det altoverskyggende problem er jo, at der er for få boliger til alle os studerende, men boligmarkedet er også et enormt uigennemskueligt sted at træde ind, hvis du er ny i byen,” siger Mie Sofie Andersen.

Med til strategien fulgte blandt andet etableringen af én fælles indgang til kommunens støttede ungdomsboliger fra den 1. januar 2014. Beslutningen har mødt kritik fra flere kollegier, da beboerrådene er bange for, at folk ikke vil engagere sig i det sociale og praktiske arbejde, fordi de fremover ikke skal søge om optagelse på det enkelte kollegium igennem en motiveret ansøgning. 

Lige adgang for alle studerende

Mie Sofie Andersen ser imidlertid ikke det nye tiltag som et problem:

”Vejene ind på det københavnske boligmarked er vildt uoverskuelige, og der er ingen tvivl om, at en samlet indgang vil gøre det nemmere at finde en bolig for alle studerende og stille folk mere lige. Akutlisterne bugner med studerende, der er startet med at læse, men desperat mangler et sted bo. Man har politisk vurderet, at deres situation er akut. Jeg synes, det er fint, at man fra kommunens side så gør noget for, at det er dem i den største knibe, som får hjælp først,” uddyber hun.Formanden for Studenterrådet tror heller ikke, at ændringen i optaget vil skabe et dårligere miljø ude på kollegierne:

”Det store arbejde, som kollegianerne lægger i det sociale fællesskab, er enormt sejt og vigtigt, og langt de fleste af de mennesker, der er skrevet op til kollegierne, vil gerne være en del af kollegielivet.”

1 kommentar
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer

Bianca

06.11.2013 kl. 17.29

Det er fint, men det løser ikke det relle problem som er at finde, nemlig, at der er mangel på lejligheder/kollegieværelser. En bedre løsning vil være at påbegynde byggerier som skal tjene som ungdomsboliger til en lav månedlig leje. At de dårligst stillede avancerer til toppen af ventelisterne, løser ikke problemet for de som fortsat ikke har et sted at bo. Det siger sig selv, at hvis der var plads på de eksisterende kollegier eller et højere udbud af lejelejligheder i København, ville problemet ikke eksistere.

0 kommentarer
3
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.