Boligkaos for studerende i København

6.11.2013

af

Studenterrådet holder skarpt øje med boligsituationen, og Københavns Kommune er klar med nye tiltag.

Ifølge Mie Sofie Andersen, formand for Studenterrådet ved Københavns Universitet, er boligsituationen for de studerende i København lige nu helt katastrofal.

”Alle, der har prøvet at flytte til København for at starte på en uddannelse, ved, hvor umuligt det kan være at finde et sted at bo, som man kan betale for på sin SU. Der kommer flere og flere studerende til København hvert eneste år, som træder ind på et boligmarked, der i forvejen er hårdt presset. Faktisk taler vi om omkring 45.000 flere unge i København i 2020,” forklarer hun.

Én fælles indgang til ungdomsboliger

Netop på grund af boligsituationen i København vedtog Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune tilbage i 2011 en ’Boligstrategi for unge og studerende i
København 2012-2015’.

”Boligstrategien var politikernes første anerkendelse af, at studieboligmanglen er et problem for København, men ambitionerne rækker ikke langt i forhold til problemets omfang. Det altoverskyggende problem er jo, at der er for få boliger til alle os studerende, men boligmarkedet er også et enormt uigennemskueligt sted at træde ind, hvis du er ny i byen,” siger Mie Sofie Andersen.

Med til strategien fulgte blandt andet etableringen af én fælles indgang til kommunens støttede ungdomsboliger fra den 1. januar 2014. Beslutningen har mødt kritik fra flere kollegier, da beboerrådene er bange for, at folk ikke vil engagere sig i det sociale og praktiske arbejde, fordi de fremover ikke skal søge om optagelse på det enkelte kollegium igennem en motiveret ansøgning.

Lige adgang for alle studerende

Mie Sofie Andersen ser imidlertid ikke det nye tiltag som et problem:

”Vejene ind på det københavnske boligmarked er vildt uoverskuelige, og der er
ingen tvivl om, at en samlet indgang vil gøre det nemmere at finde en bolig for alle studerende og stille folk mere lige. Akut-
listerne bugner med studerende, der er startet med at læse, men desperat mangler et sted bo. Man har politisk vurderet, at deres situation er akut. Jeg synes, det er fint, at man fra kommunens side så gør noget for, at det er dem i den største knibe, som får hjælp først,” uddyber hun.

Formanden for Studenterrådet tror heller ikke, at ændringen i optaget vil skabe et dårligere miljø ude på kollegierne:

”Det store arbejde, som kollegianerne lægger i det sociale fællesskab, er enormt sejt og vigtigt, og langt de fleste af de mennesker, der er skrevet op til kollegierne, vil gerne være en del af kollegielivet.”

5 Gode råd til boligsøgning

1. Boligsøgningen skal tages seriøst. En ny bolig kommer ikke af sig selv – slet ikke op til studiestart i de store studiebyer.

2. Vær realistisk. Søg bredt og vær fleksibel og åben for nye muligheder.

3. Yd en indsats. Vær aktiv på boligportaler på nettet, på sociale medier, aviser, opslag, dit netværk – hele vejen rundt. Og vær hurtig, når den rette mulighed opstår.

4. Udnyt alle muligheder for at præsentere dig selv på bedst mulig vis; udlejeren har ofte kun én chance for at danne sig et indtryk af dig.

5. Husk, at det er de færreste, der bor samme sted i hele deres studietid, så overvej den ikke-optimale bolig som en nødløsning og find så drømmeboligen på et senere tidspunkt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet