En tværpolitisk idémaskine

09-10-2013
2 min.

New America Foundation (NAF) er en relativ ung, uafhængig tænketank, der opererer på midten i amerikansk politik og af samme grund ofte opfattes som demokratisk. Alene idealet om politisk samarbejde gør udslaget.

”Vi udvikler idéer til det fælles bedste. Vi er ikke sat i verden for at tjene noget parti. Men vort klare fokus ligger på at producere ny viden, der kan hjælpe med at skabe vækst og velfærd for den amerikanske borger; for den middelklasse, der alt for ofte bliver ladt i stikken af begge vore partier.”

Ordene kommer fra Michael Lind, der er en af stifterne i den blot 14 år gamle tænketank New America Foundation.

Han er Policy Director for tænketankens afdeling for økonomisk vækst og har tidligere været ansat i det amerikanske udenrigsministerium, undervist på Harvard samt været skribent og redaktør ved The New Yorker, Harper’s Magazine, The New Republic og The National Interest. De to sidste er publikationer fra det borgerlige Amerika, og Lind understreger også, at han ”bestemt ikke” kan proppes i en bås med etiketten ”progressiv” for slet ikke at tale om ”demokrat”.

Tværpolitisk og højteknologisk

NAF gør meget ud af sin tværpolitiske profil, men bliver alligevel ofte set som ”lyserød lillebror” til den erklæret ”progressive demokratiske idemaskine”, Center for American Progress, der direkte arbejder for at fremme politikker på den amerikanske venstrefløj.

NAF vrimler med ivrige mænd og kvinder i 20’erne og 30’erne på de to etager i den høje bygning på L Street NW, som huser tænketanken. Og det kan mærkes, at bestyrelsesformanden er en af Googles grundlæggere, Eric Schmidt. Der er rodet, travlt og ikke en blomst i sigte, mens computere og brugt service fylder på bordene.

For nylig er den kendte kvinde- og udenrigspolitiske topembedsmand, Anne-Marie Slaughter, tiltrådt som præsident. NAF har også tiltrukket flere mediepersonligheder til sin stab siden grundlæggelsen. CNN’s sikkerhedspolitiske analytiker, Peter Bergen, er direktør for NAF’s National Security Studies Program og står i spidsen for tænketankens analyser af terrorisme og geopolitik i det sydlige Asien. En række andre journalister samt tidligere efterretningsagenter arbejder også i NAF, der lige som alle andre tænketanke i Washington producerer analyser, rapporter, konferencer og mediebriefinger i en lind strøm.

Nye tænkere og nye idéer

Som en af de nye drenge i klassen har NAF endnu ikke lige så stor gennemslagskraft i den amerikanske kongres som fx Heritage Foundation. Men med et årligt budget på omkring 18 millioner dollar og en stab på over 100 medarbejdere arbejder organisationen intenst med sin gennemslagskraft. Der udgives flere rapporter om måneden, og alle tænketankens briefinger og konferencer kan følges online.Men som Michael Lind siger:

”Vi er noget særligt, fordi vores fokus først og fremmest ligger på nye tænkere og nye idéer. Vi ønsker at fremme tværpolitisk, pragmatisk tænkning, der kan fremme USA som vækstnation i det 21. århundrede – en æra, der er karakteriseret ved en eksplosiv teknologisk udvikling og værdiskabelse, men som samtidig også har medført langt større jobusikkerhed, en hypermobil kapitalstrøm, finansielle ubalancer og en stærkt stigende ulighed.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.