Hver anden advokat overvejer farvel

21-01-2013
2 min.

Skæv work/life-balance og lang arbejdstid presser advokater og advokatfuldmægtige, og hver anden tænker på at forlade branchen.

Med arbejdsuger på 45 timer i snit har advokater og advokatfuldmægtige nok at se til på arbejdet. Faktisk er arbejdsmængden så heftig, at mange har svært ved at få balancen mellem arbejdsliv og fritid til at fungere.

”Branchen er slet ikke familieegnet og forenelig med børnefamilielivet,” lyder en af besvarelserne i en undersøgelse, som Foreningen af Advokater og Advokatfuldmægtige i Djøf (FAAF) har foretaget blandt de medlemmer, der arbejder i advokatbranchen.

Her fortæller hver anden, at de overvejer at skifte branche. Lysten til at prøve noget nyt er en af de vigtige årsager, men endnu flere begrunder deres overvejelser med, at arbejdsliv og familieliv er vanskelige at forene. Også selve længden af arbejdstiden er en udbredt anledning til at kigge mod andre brancher.

Begge køn vil have fritid

FAAF-formand Karen Bregnehøj Beck ser den store interesse for at skifte branche som et tegn på, at arbejdsvilkårene ikke er konkurrencedygtige.

”Jeg er chokeret over, at så mange overvejer at forlade branchen. Der er selvfølgelig et stykke fra at overveje det til at gøre det, men det her er en markør på, at der er nogle problemstillinger for de ansatte, som vi er nødt til at tage seriøst. Vi kan ikke blive ved med at sige, at det bare er sådan, det er i branchen,” siger hun.

Kritikken af den skæve work/life-balance kommer fra både kvindelige og mandlige FAAF-medlemmer. Det viser, at en ny generation er kommet ind på advokatkontorerne.

”Tidligere har work/life-balance især givet kvinder problemer, men nu vil begge køn have tid til familie, fritid og venner. Det gør det desto vigtigere, at vi løser dette, så vi kan fastholde talenterne og undgå, at folk brænder ud,” siger Karen Bregnehøj Beck.

Hun håber, at undersøgelsen kan blive afsæt for en fortsat dialog med arbejdsgiverne om eksempelvis nye løn- og ledelsesformer.

Arbejdsgivere: En udfordring

Hos brancheorganisationen Danske Advokater betoner adm. direktør Paul Mollerup, at advokatvirksomheder er uddannelsessteder for advokater, der siden skifter til andre brancher. Derfor er det naturligt, at der er en vandring væk fra advokatbranchen.Alligevel viser FAAF-undersøgelsen ham, at Danske Advokaters medlemmer har vigtige opgaver foran sig.

”Unge med høje uddannelser og ambitioner vil oftere end andre have tanker om at skifte job. Men hver anden er et højt tal, uanset hvem vi sammenligner med, og det er noget, vi ser som en udfordring. Vi har i øjeblikket ingen vanskeligheder ved at tiltrække medarbejdere, men vi vil gerne være bedre til at sørge for, at flere unge medarbejdere gerne vil blive i branchen.”

I den forbindelse arbejder Danske Advokater bl.a. på at uddanne lederne, ligesom en arbejdsgruppe undersøger mulighederne for at skabe flere – og mere fleksible – karriereveje i branchen.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.