29.5.2013
af
Eva Bøgelund
Regn med du skal til test, næste gang du søger nyt job. Er du i tvivl om etikken eller hvordan du skal forholde dig til testen, så spørg.
Der er sket et boom i brugen af personlighedstest ved jobansættelser.
Det skriver Jyllands Posten på baggrund af en undersøgelse fra organisationen Lederne blandt 1.030 ledere.
Den viser, at cirka hver anden ansøger til en nøglestilling i dag skal igennem en personlighedstest. For 13 år siden var det færre end hver femte.
Flere arbejdsgiverorganisationer og uafhængige eksperter siger til Jyllands Posten, at det er et udtryk for, at man tager rekrutteringsprocessen meget seriøst.
Test forhindrer fejlmatch, der er til skade for både virksomheden og ansøgeren, siger de.
Fx at man havner i et job, der kræver, at man skal se ud som om, man elsker at stå op på ølkassen og tale til forsamlinger, selvom man i virkeligheden ikke kan lide det.
Organisationspsykolog Karen Schultz er dog kritisk og mener, at testene i dag bliver brugt langt ud over det oprindelige formål.
”Man har taget et redskab, som blev opfundet til særligt krævende stillinger og bruger det nu på Gud og hvermand,” siger hun til Jyllands Posten.
Frederik Iuel, chefkonsulent i Djøfs Kompetence- og Karrierecenter, bekræfter tendensen. Flere og flere Djøf-medlemmer beder Djøf om råd om test, de skal igennem.
”Vi har den holdning, at så længe man som ansøger bliver professionelt behandlet i testprocessen, er det helt i orden, at arbejdsgiver bruger test til at finde den rigtige kandidat.”
Men det er afgørende, at man kan regne med, at etikken i testen er i orden, understreger Frederik Iuel.
Hvis man er i tvivl, så gå til Djøf, opfordrer han.
Man kan også selv tjekke, om den test, man skal udsættes for, er etisk forsvarlig.
Foreningen ’Videnscenter for Professionel Personvurdering’, VPP, har opstillet et sæt etiske retningslinjer for persontest, som udbyderne af test ifølge foreningen bør tilslutte sig og overholde.
Djøf er medlem af VPP.
Ledige stillinger