Fra chef til håndlæser

3.4.2013

af

Til sommer springer ph.d. og centerleder Nana Benjaminsen ud til et nyt liv som coach og ’analytic hand reader’.

Hun er ph.d., hun er leder af et tværinstitutionelt forsknings- og udviklingscenter, hun er medlem af de offentlige chefers afdeling i Djøf – og så har hun lige fortalt sin bestyrelse, at hun siger op for at blive privatpraktiserende håndlæser.

Stort spørgsmålstegn? Men svaret falder let for den på en gang milde og bestemte Nana Benjaminsen, som er cand.mag. i medievidenskab og i endnu nogle måneder leder af Center for Science -Didaktik.

Det er den nye vej, der har valgt hende, ikke omvendt. Mennesker har altid villet hende noget. Hele livet er de kommet for at spørge til råds og få sparring. Håndanalyse er en metode, hun har lært i USA. Hun har valgt dén som sit redskab, fordi hun ønsker at se det hele menneske.

I USA hedder det ’analytic hand reading’. Derovre associerer de ikke straks til Peter Bellis svigermor sandsigersken Corinta, men betragter det på linje med andre gængse metoder til personlig og professionel udvikling. Håndanalysen siger noget om de potentialer, som livet har givet et menneske, og om de udfordringer, som det vil møde igen og igen uanset, hvor i livet det står.

Vi befinder os på Nanas kontor i Observatoriet i Botanisk Have, hvor Center for Science Didaktik bor.

Djøfbladet har medbragt en jurist fra Djøfs medlemsrådgivning, Preben Rohde, hvis håndflader Nana på forhånd har taget et aftryk af i sort blæk.

”Jeg spår ikke. Håndanalyse er ikke forudsigelse,” forklarer hun Preben og lægger aftrykkene foran ham.

”Dine fingerspidser, som fortæller noget om dine grundtræk, viser, at du hører til i ’den hjælpende skole’. Du ønsker at skabe win-win situationer med andre.”

Preben nikker. Det passer godt med hans job, men også med at han har været frivillig på en hotline for selvmordstruede.

Højre håndflade fortæller noget om især vores arbejdsliv.

”Hos dig gælder det bl.a. om at få sagt ja og nej på de rigtige steder. Du er meget jordbunden, vedholdende og solid. Men samtidig har du en stor følsomhed. Du kan til tider decideret læse andres indre emotionelle tilstand. En evne du har, og som det har taget dig tid at eje og finde ud af, hvad du skulle gøre med.”

Folk kommer som regel med et bestemt spørgsmål til Nana, oftest relateret til deres job. Preben begynder også at stille spørgsmål, men hvad han får af svar, skriver vi ikke her.

Hvad kan håndanalysen?

”Den hjælper dig til at gå til sagens kerne med det samme hos et menneske. Den giver nogle data om dette menneskes potentialer, udfordringer og energiniveau. Det bygger ligesom eksempelvis zoneterapi på 5.000-år gammel viden fra Kina og Indien. Jeg har lært det af Ronelle Coburn fra Richard Ungers institut i USA.”

Hvorfor ikke bare være ’almindelig’ coach?

”Jeg har blandet verdener hele mit liv og været søgende, også indenfor den videnskabelige vej. Mange af de gængse redskaber, der bruges til personlig og professionel udvikling, har ofte et meget afgrænset fokus. Dét, håndanalysen kan hjælpe mig med, er at se vores egne aktier i de problemer, der er omkring os, så vi har mulighed for at bevæge os.”

Hvordan tør du sige dit gode lederjob op?

”Det har kaldt på mig hele mit liv. Folk er kommet til mig af sig selv. For et år siden begyndte jeg så at udbyde sessioner i personlig rådgivning i min fritid. Siden har jeg bare fået mere og mere travlt. Jeg har mærket, at jeg skal tage dette skridt nu, selvom der egentlig lå en helt anden karriere linet op for mig.”

Hvem er dine kunder?

”Nogle kommer til en ganske almindelig mentor-coaching. Andre er meget nysgerrige på håndanalysen. Nogle sessioner er over Skype med kunder i udlandet. Jeg har også haft min første gruppe – et netværk af professionelle leder-coaches, som gerne ville lære håndanalysen at kende. At diskutere den i forhold til de mere gængse analyseredskaber som Myers Briggs er rigtig spændende.” 

Hvad er overskriften på dit arbejde?

”At jeg ser verden i helheder. Og at jeg ved, vi har meget mere indflydelse på eget liv, end vi ofte bryder os om at høre.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet