Ned i løn - eller farvel og tak!

13.3.2013

af

Et stigende antal medlemmer henvender sig til Djøf, fordi arbejdsgiveren vil forringe deres vilkår. Sparekniven skærer i løn, ferie og bonusordninger.

Sig farvel til noget af din løn eller bonus – eller du mister dit job.

Flere gange ugentligt kontakter privatansatte Djøf, fordi de og deres kolleger står i dette dilemma. Den type henvendelser er blevet mere almindelige inden for det seneste år, hvor den økonomiske krise har fået flere virksomheder til at tage medarbejdernes vilkår op til overvejelse.

Det sker især i firmaer, der trimmer organisationen for at afværge underskud eller blive mere interessante salgsobjekter, fortæller Helene Rafn, lønforhandlingschef i Djøf.

”Det drejer sig dels om ansatte, der skal udfylde færre funktioner, eller chefer, der får mindre ansvar, og derfor bliver tilbudt en lavere løn. Men der er også tale om runder, hvor firmaerne skærer over en bred kam,” forklarer hun.

Når virksomhederne foreslår regulær lønnedgang, handler det som regel om mellem 5 og 15 procent.

Sværere at få bonus

Mest udsatte er dog de ansattes bonusordninger. Nogle firmaer gør bonussen afhængig af det samlede regnskab – intet overskud, ingen bonus. Andre gør det vanskeligere at få bonus ved at øge kravene, mens andre igen fastholder målene og i stedet barberer bonussens størrelse ned.

”Det er lettere at acceptere at skulle 30.000 ned i årlig bonus end at sige farvel til 2.500 i månedsløn,” siger Helene Rafn.

Også feriefridage kan være i farezonen – specielt ved opkøb og fusioner, hvor ansættelsesvilkårene bliver ensrettet. 

Der er altid et valg

Når medlemmerne henvender sig, spørger de ofte, om der er nogen anden vej end at sige ja til ledelsens udspil.

Det er der, pointerer Helene Rafn. Men det kræver omtanke.

”Når dine vilkår bliver forringet, er det at regne for en opsigelse, der straks efterfølges af et nyt jobtilbud. Derfor er spørgsmålet, du skal stille dig selv, om du ville have det her job til den her løn, hvis du så det i et jobopslag.”

For at kunne træffe det rigtige valg er du først og fremmest nødt til at vide, hvorfor din leder vil forringe dine vilkår.

”Sørg for at få en begrundelse. Er det din indsats, det kniber med – eller er det firmaets økonomi, der halter? Hvis det er det sidste, så spørg ind til perspektiverne: Venter virksomheden på nogle ordrer, der formentlig giver penge om tre måneder? Hvis det er tilfældet, kan du måske få en aftale om, at lønnedgangen skal være midlertidig,” siger Helene Rafn.

Men ud over økonomiske og praktiske forhold er der også et følelsesmæssigt aspekt.

”Det er jo en cadeau fra virksomhedens side, at de i en presset situation prøver at fastholde dig. De kunne have valgt at fyre dig i stedet. Men omvendt skal du også kunne leve med at arbejde videre under de dårligere vilkår – og med fortsat at have den chef, som har skåret i din løn,” siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Djøf
Job
Villum Fonden
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet